46

Папа Франциск подкрепи Турция в усилията ѝ за край на войната

Папа Франциск оценява усилията на президента Реджеп Тайип Ердоган да намери мирно решение на конфликта между Украйна и Русия, каза в неделя пратеникът на Турция във Ватикана.

„Папата изрази своята благодарност към Турция, която е в контакт и с двете страни от началото на конфликта и работи за мир“, каза посланик Лютфуллах Гьокташ в Туитър, разказвайки за срещата си с папата за обсъждане на войната на Русия срещу Украйна.

Гьокташ отбелязва, че решение може да бъде постигнато само чрез дипломация и преговори, а не чрез война. 

Гьокташ отбеляза също, че Турция „придава голямо значение на призивите на папата за мир“.

„Бях изключително доволен да забележа, че папата, който следи отблизо усилията на нашия президент за помирение, също споделя същата чувствителност с нашата страна“, добави той.

Подобно на Светия престол, Турция иска да се сложи край на войните и човешките трагедии, отбеляза той.

Най-малко 4301 цивилни са убити и 4735 са ранени от началото на войната в Украйна на 24 февруари, според оценките на ООН. Смята се, че действителният брой на жертвите е значително по-висок.

Над 6,6 милиона души са избягали в други страни, докато повече от 7,7 милиона са били вътрешно разселени, според Върховния комисар на ООН за бежанците. Това представлява приблизително една трета от предвоенното население на Украйна от 43 милиона души.

 

Снимка: Посланикът на Турция във Ватикана, Лютфуллах Гьокташ, разговаря с папа Франциск във Ватикана, 28 май 2022 г. (АА)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?