Следвайте ни

Папа Франциск почете Кирил и Методий

viber icon

Папа Франциск почете паметта на Кирил и Методий и поздрави всички влюбени за Свети Валентин. В неделната си проповед понтифът каза, че се моли и благославя.

"Днес е Свети Валентин. И аз насочвам мислите и поздравленията си към обречените един на друг и влюбените, моля се за тях и ги благославям", каза Франциск.

Живелият в края на III в. сл. Хр. (преди официалното разрешение на християнството) разпространител на християнството, лечителя и миротворец Валентин е екзекутиран в Рим през 298 г. и канонизиран през V век заради мъченичеството си в името на Христос.

На 14 февруари католическата църква почита и паметта на равноапостолите братя Кирил и Методий - славянските просветители, за които Франциск също напомни в своята проповед.

„Приветствам всички народи, живеещи на териториите, евангелизирани от братята“, добави понтифът.

Родените през 9 век в съвременния Солун, тогава принадлежал на България, братята Константин Философ (в монашеството Кирил) и Методий се занимават с преводи на църковни книги на общославянски език. Освен това на светците се приписва създаването на първата славянска азбука - глаголицата - и се смята, че техните ученици са съставили съвременната азбука, кръстена на по-големия брат - кирилицата. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

USA

USA

14.02.2021 | 20:49

Този доктринерен анархист и сатана да не се меша с българските светци че да не му преведем ДЯВОЛСКОТО евангелие по български!

Отговори
0 1
Anatema

Anatema

14.02.2021 | 22:24

A koy te izlaga ,che tezi gratski bratya sa bulgari ?

Отговори
1 0
Anatema

Anatema

14.02.2021 | 22:26

https://en.wikipedia.org/wiki/Saints_Cyril_and_Methodius

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай