Следвайте ни

Паника за шпиониране разтърси мрежата, започва масова евакуация от Уотсап

viber icon

Масова евакуация от  "Уотсап" и преселение към  "Телеграм" и "Сигнал". Такава е ситуацията в конкуренцията между най-популярните чат приложения в последните дни. И това изправя косите на Марк Зукърбърг, шефа на "Фейсбук", компанията майка на "Уотсап". 

Платформата се ползваше от над 2 милиарда души по света.  Драмата настана след като потребителите получиха ултиматум до 8 февруари да дадат разрешение данните им да се споделят с "Фейсбук" (и следователно с водещата ѝ социална мрежа, с "Месинджър" и "Инстаграм"), ако не искат да се откажат от услугата.

До втората седмица на февруари правилата дават възможност на клиентите да изберат дали са съгласни данните да се споделят, но след тази дата условията стават задължителни.

Тези правила не би трябвало да важат за потребителите в ЕС и Великобритания, но според Би Би Си предупреждението за новата политика е изпратено до всички.

Промяната се аргументира с нуждата на "Уотсап", собственост на "Фейсбук" от 2014 г., да навлезе в сферата на електронната търговия - такива възможности ще са достъпни след новото обновяване на 8 февруари, с което идва и новата политика. 

"По-добра интеграция с "Фейсбук" е друга заявена цел. Формално това не е промяна в сигурността на съдържанието на разговори в приложението, тъй като не се отразява на условията, при които се разменя информацията - тя е криптирана при крайните потребители и никой друг, нито дори "Уотсап", не може лесно да стигне до нея.

Това не е проблем за хората, които не се притесняват какво прави "Фейсбук" с данните им, но за всички, загрижени след скандалите от последните години, около американските избори и "Кеймбридж аналитика", промяната има по-големи последици - доверието към най-голямата в света социална мрежа се срина през втората половина на миналото десетилетие.

В "Туитър" (и "Фейсбук") потребители отбелязват, че в последните дни получават все повече известия на телефона си - техни колеги, познати, близки (или дори например зъболекарят им) вече са в "Телеграм" или "Сигнал", две много по-малко ползвани до момента приложения. 

Личното усещане на потребителите се подкрепя от данните, достъпни от платформата Sensor Tower. В седмицата преди "Уотсап" да обяви промяната в политиката (4 януари) "Сигнал" отчита 247 хил. сваляния. В следващата те са 8.8 млн. В понеделник и вторник още 100 хил. са го свалили в магазините на "Епъл" и "Гугъл". Забележителна е промяната на огромния индийски пазар - от 12 хил. на 2.7 млн.

При "Телеграм" скокът е от 6.5 млн. в седмицата до 4 януари до 11 млн. през последвалите 7 дни. Още 2.2 млн. са го направили в понеделник и вторник.

През това време "Уотсап" отчита спад в свалянията - от 11.3 до 9.2 млн. за съответните два периода - и остава след "Телеграм" по този показател.
 

Изпълнителният директор на Rakuten Viber (компанията зад "Вайбър", водещия конкурент на "Уотсап") Джамел Агауа междувременно нападна промените в поверителността и посочи предимствата на своето приложение пред платформата, собственост на "Фейсбук", и останалите алтернативи.

"Хората вече не искат да разменят неприкосновеността си за безплатни услуги," коментира създателят на "Телеграм" и други руски приложения Павел Дуров.

Преминаването към други платформи обаче не гарантира непременно по-голяма сигурност. Криптирането при "Телеграм" не е автоматично, а настройка по избор. То не се отнася за груповите чатове, а само за комуникация между двама отделни крайни потребители. "Телеграм" бе на прицел на правителства в последните години по различни причини: на западни заради използването му от престъпници и терористи, на руски заради законодателните опити за овладяване на интернет пространството. Данни и слухове за пробиви в сигурността му отблъскваха потребители и ги пращаха в "Сигнал" - приложение, сред чиито създатели е и съосновател на "Уотсап".

Впрочем увеличаващият се интерес съвпада с края на мрежата "Парлър", където привържениците на президента Доналд Тръмп можеха да се организират и да разчитат на платформа за обмен на информация и възгледи. Дали и каква част от тях са се прехвърлили към "Сигнал" и "Телеграм", предстои да се разбере.

Според "Ню Йорк таймс" скандалът е по-скоро резултат от лоша комуникационна стратегия на "Фейсбук", от недоверието към компанията и законите за защита на данните в САЩ, отколкото от някаква съществена промяна: "Фейсбук" така или иначе събира информация за дейността на потребителите в "Уотсап". Например компанията знае от кой телефонен номер се използва чат приложението; колко често се отваря; какви параметри има екранът; откъде се установява интернет връзка.

Всъщност от 2016 г. "Фейсбук" събира голям набор от данни от потребителите, без изобщо да ги пита, продължава коментарът. Сега просто добавя възможност, ако например абонат търси чанта в новите функции за онлайн търговия на "Уотсап", реклама на същата чанта да се появи по-късно и в "Инстаграм". Описват се и правилата, по които търговците, които общуват с клиентите по "Уотсап", може да изберат да съхраняват данните от разговорите на сървъри във "Фейсбук" и да използват данните за рекламите си. Компанията обаче изобщо не успя да обясни това така, че да не разгневи потребителите, пише авторът Шайра Овид.

От екипа на "Уотсап" обясняват, че с "Фейсбук" няма да се споделят нито съобщения, нито групи или метаданни за обаждания.

Телефонният номер, името, технически данни за телефона, IP адрес (с данни за местоположенията, от които се е установявала връзка) и данни за плащания и всякакви други трансакции през "Уотсап" обаче ще бъдат споделяни. До част от тази информация "Фейсбук" и преди имаше достъп.

Визията на шефа на "Фейсбук" Марк Зукърбърг е за все по-голяма интеграция на двете приложения, при която, например, "Уотсап" да може да получава съобщения, изпратени до профила на потребител на "Фейсбук", без да се споделя телефонният му номер.

"Даваме на бизнеса възможността да използва сигурни хостинг услуги от "Фейсбук", за да управлява чатовете в "Уотсап" с клиентите си, да отговаря на въпроси и да изпраща ценна информация за покупки," твърдят още от "Уотсап".

Аргументите им обаче явно не се радват на голямо доверие сред потребителите, които продължават да се изнасят с бясно темпо към конкурентни платформи.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай