71

Паника: Второ силно земетресение за 12 часа подплаши хората в Турция КАРТА

Днес по обед второ осезателно земетресение с магнитуд 4,3 по Рихтер, бе регистрирано за последните 12 часа в Йесилюрт, в окръг Малатия, Югоизточна Турция.

Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД) обяви, че земетресението е станало в 12.54 ч., на дълбочина 14,27 километра.

АФАД

В изявлението, направено от АФАД, се посочва, че няма информация за ранени и сериозни материални щети в района. 

Трусът предизвика краткотрайна паника в региона. Някои хора излядоха от сградите и прекараха нощта на открито в очакване на евентуални вторични трусове. 

Изявление във връзка със земетресението направи и турският министър на вътрешните работи Али Йерликая. "АФАД и всички екипи на съответните ни институции продължават сканирането на терена. Постъпили са 3 сигнала за проблеми свързани с труса.

АА

Те са разгледани и към момента няма негативна значителна ситуация. Поднасям най-добрите си пожелания на нашите граждани, засегнати от земетресението. Нека Бог пази страната и нацията ни от бедствия“, заключи той.

Епицентърът на земетресението е бил на 23 км от окръжния център Малатия, на 57 км от Адъяман, на 143 км от Шанлъурфа и на 157 км от Кахраманмараш. 

Според информацията на уебсайта на АФАД, снощи в 00.41 ч. бе регистрирано друго земетресение от 4,2 по Рихтер в същия район Йешилюрт на окръг Малатия.

Снощното земетресение стана на дълбочина 7,69 километра. 

АА

След разрушителните земетресения от 6 февруари 2023 г. с епицентър в съседния окръг Кахраманмараш, районът е с повишена сеизмична активност. Десетки хиляди вторични трусове продължават да притесняват населението в окръзите Малатия, Кахраманмараш и Адъяман.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?