Следвайте ни

Паника във военна база на НАТО в Турция! Какво се случва

viber icon

Катастрофирал безпилотен самолет е открит във военната авиобаза на НАТО Инджирлик, в южната турска провинция Адана. Той е предаден на антитерористичното полицейско командване за допълнително разследване, съобщава агенция Демирорен.

Откритият безпилотен летателен апарат е невъоръжен, прост безпилотен самолет. 

Полицията се опитва да установи с каква цел безпилотният самолет е бил управляван над базата. 

Разследванията трябва да разкрият дали дронът е направил видеозаписи.

След като дронът е бил открит паднал на зелени площи в базата, 3 бойни самолета F-16 излязоха от хангарите и излетяха един след друг на обход в района.

Преди около три години руски гражданин е заловен докато правил проучване около базата и е арестуван за предполагаемо нападение над базата с въоръжен дрон.

Военновъздушната база Инджирлик се намира в едноименния източен квартал на Адана, на 8 km от центъра на града. Това е най-източно разположената военновъздушна база на НАТО.

Авиобазата се използва основно от турските ВВС. Но в базата е базирано и 39-о американско авиокрило, като там се съхраняват и американско тактическо ядрено оръжие, състоящо се от 50 ядрени бомби B61. Персонала на базата е близо 5000 души.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?