46

Паника в Югоизточна Турция след поредния силен трус от 5,1

Земетресението с магнитуд 5,1 по Рихтер, което стана в 22:47 ч. (21:47 ч. българско време), е ударило Арсус, окръг Хатай, в Югоизточна Турция. Това е районът, който беше буквално изтрит от картата след мощните земетресения от 7,7 и 7,6 на 6 февруари.

Трусът е станал на дълбочина 10,77 километра под земната повърхност, съобщи Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД).

Над 3800 вторичните трусове, от които 39 над 5-та степен по Рихтер, продължават да люлеят района след земетресенията с епицентър Кахраманмараш, които причиниха големи разрушения в 10 турски провинции и в Северна Сирия.  

Този вторичен трус е станал в най-силно засегнатия окръг Хатай, където и днес продължават издирвателно-спасителните дейности.  

АА

Страхът вцепени жителите на Хатай, които все още не могат да преодолеят шока от двете силни земетресения. Стотици хиляди хора от седмица живеят в палатки, защото домовете им са разрушени или увредени. Малкото жители на района, които са щастливци и сградите им са останали здрави, пък продължават да прекарват нощите на открито от страх от мощни вторични трусове. 

Земетресението е усетено в целия окръг Хатай, както и в околните области и в Северна Сирия.

Няма информация за нови жертви.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?