Следвайте ни

Паника в Турция на старта на невиждания 17-дневен локдаун

viber icon

Остават само часове до началото на безпрецедентното пълно блокиране за 17 дни в Турция, за да се ограничи пандемията от коронавирус. Стресът е осезаем сред милиони. Някои панически пазаруват. Други се насочват към фризьорските и бръснарските салони, за да се подстрижат. Има и такива които бързат да кандидатстват за разрешителни за предвижване през периода на забраната, за да могат да вършат неотложни работи или да могат да пътуват. Но най-голямата лудост е може би е в Истанбул, мегаполиса с повече от 16 милиона души. В градът, който има най-голям брой седмични случаи на коронавирус, се наблюдава невероятна миграция, като всички искат да избягат на своите вили на юг или да посетят близки по родните си места, нещо което обикновено се забелязва през Рамадан (Шекер) байрама.

Десетки хиляди автомобили засръстиха пътищата в цялата страна. Най-много хора се насочиха към южните курортни градчета Бодрум и Чешме, където много имат вили. 

Тази внезапна мобилност, притеснява експертите, които се страхуват, че така хората от големете градове, ще пренесат вируса в различни по-малки населени места, и може отново да увеличат броя на случаите.

Професор Мустафа Неджми Илхан, член на Съвета по Covid-19 към Министерството на здравеопазването, каза, че „Единственият начин да намалим броя на случаите е като не се събираме с други. Не бива да разглеждаме локдауна като възможност за ваканция или посещение на роднини в други градове “, каза той в сряда за агенция Демирорен (DHA).

На автогарите и летищата стълпотворението от хора е огромно. Билетите се изчерпаха веднага след обявяването на локдауна. Автобусите и самолетите са препълнени. Внезапният интерес повиши цените на билетите. Има и много извънредни курсове. В нормален ден между Истанбул и други градове работят около 600 автобуса, но вчера тяхнатаа бройка надмина 1200. 

Специалисти предупреждават. „В този момент трябва да останем вкъщи, със семейството си или сами и да не посещаваме роднините си. Хората трябва да останат там, където са и да спазват правилата. Трябва да намалим мобилността.“, каза Илхан. 

В Турция преди десет дни имаше рекордно над 63 хил., а в момента има ежедневно около 45 хил. нови случаи на коронавирус, но се планира след локдауна случайте да могат да се ограничат до към 5000 души, както бяха в ранните дни на пандемията през март 2020 г. 
Ваксинацията също продължава. 

Спазването на правилата е предизвикателство за нацията, която от месеци е затворена в домовете си през уикенда и нощите и е нетърпелива да общува. Професор Левент Акън, член на Научния консултативен съвет на Министерството на здравеопазването по въпросите на коронавируса, казва, че много от хората ходят в супермаркетите „само за социален контакт“. Супермаркетите са сред малкото места, които ще работят за ограничени часове по време на локдауна, но ще са затворени за първи път, в неделя. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ali Baba

Ali Baba

29.04.2021 | 14:46

Teq sa primitivni.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?