71

Паника в Турция и Гърция: Туристически гигант фалира, Анталия губи 2 млн. туристи! Пренасочват ли ги към България?

Водещата германска туристическа компания FTI обяви фалит. Турция беше водеща сред дестинациите, където компанията продаде най-много почивки. Посочва се, че фалитът ще засегне 2 милиона туристи.

Според информация на вестник Економим, туроператорът FTI, който е 3-ият по големина в Европа и една от компаниите, които водят най-много европейски туристи в Турция, е подал молба за банкрут, което разтревожи турските професионалисти в туризма. След молбата за банкрут на FTI, която пряко ще засегне заетостта на хотелите, както и броя на туристите, идващи в Турция, хотелиерите от Анталия проведоха извънредна среща вчера.

Въпреки че се изчислява, че близо 2 милиона посетители ще бъдат засегнати от фалита, се твърди, че може да има застрахователно покритие, което да покрие всички пътници. Представители на бранша, които не знаят каква част от вземанията ще бъдат покрити от застраховка, също предупредиха хотелите да бъдат чувствителни към гостите, които са на почивка в Турция в момента.

FTI обяви през април, че Турция е на първо място по продажби и дори прогнозира нов рекорд на почивки тази година. Президентът на туристическото сдружение TÜROFED Еркан Ягджъ заяви, че е необходимо да се изчака, за да се разбере балансът, който фалитът ще донесе на турския туристически сектор. Президентът на друга туристическа браншова организация AKTOB Каан Кавалоглу отбеляза: „Общата картина ще стане ясна до ден-два. Все още не знаем колко ще получат турските хотелиери от FTI. „Ще обсъдим и каква част от това вземане ще бъде покрита от застрахователните компании“, добави той.

Кадир Угур, председател на борда на директорите на Бентур, която води туристи в Турция, заяви, че секторът е загубил още един туроператор от началото на сезона. „Създадохме кризисни бюра в Анталия, Хамбург, Щутгарт и Цюрих, за да помогнем на засегнатите туристи и пътниците, които не могат да отидат или не могат да се върнат от въпросните дестинации. Надяваме се, че туризмът и хотелиерството в Турция ще излязат от тази криза с минимални щети, като успеят да съхранят имиджа си.

Работим, за да сведем до минимум страданието на тези клиенти, които са жертви. „В контакт сме и с други туроператори“, отбеляза той. 

Възможно е пренасочване на туристи към други дестинации, в конкурентни съседни държави, като България, заявиха специалисти в бранша.

Голямо безпокойство предизвиква фалитът FTI Group и в Гърция. След фалита на третия по големина туроператор в Европа всички предстоящи пътувания са отменени, но и в момента десетки хиляди пътници се намират в различни дестинации по света и плановете им са под въпрос.

По сведения на ЕРТ туристите, които се намират в Гърция, ще се завърнат в страните си след края на почивката, която са планирали. Хотелите, в които те са отседнали, ще се погрижат за своя сметка за транспорта им до летищата. Що се отнася до нощувките, те са били заплатени още преди пристигането на гостите в местата за настаняване, защото слухове за възможен фалит са съществували от по-рано и плащанията са били изискани авансово.

 

 

 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?