71

Паника в Истанбул: Пожар избухна в историческия Египетски базар ВИДЕО СНИМКИ

Пожар избухна на покрива на сградата на входа на историческия Египетски базар на подправките в Истанбул, тази сутрин.

АА

По неизвестна причина около 10 часа тази сутрин на покрива на сградата на базара на подправките в Еминьоню, избухна пожар. АА

Очевидци споделят, че пожарът е започнал от кумин на ресторант намиращ се в сградата и от там огътят се е разпростпанил на покрива на историческата сграда.

АА

След уведомление за пожара, в района бяха изпратени много противопожарни екипи.

АА

Това се случи пред очите на слисани хиляди туристи и жители на мегаполиса, дошли по това време за пазаруване и разходка.

Районът е едно от най-оживените места в 16 милионния град. Тук се намират стотици магазинчета продаващи предимно стоки за туристите дошли в Истанбул. 

АА

Огромни кълба дим се издигнаха в небето и подплашиха хората в района. Целия квартал беше евакуиран своевременно от силите на реда. 

След професионалните бързи действия на огнеборците пожарът бе овладян. В района на базара продължанат охладителни дейности. Той ще бъде затворен до второ нареждане. 

Все още няма официално изявление по повод произхода на пожара, но се предполага, че е започнал в елитният старинен ресторант Пандели, който е сред най-изисканите ресторанти в града, препоръчван от елинтия каталог Мишелин.

АА

Основан в началото на 20 век той е посрещал много елитни гости като основателят на Турската Република Мустафа Кемал Ататюрк, Кралица Елизабет II, Испанският крал Хуан Карлос, Кралица София, Одри Хепбърн, Робърт де Ниро и много други изнестни артисти, политици и видни личности са били гостувани в Пандели.

Ресторантът неотдавна бе реновиран, като запази историческата атмосфера на Египетския базар. Неговото вековно наследство е уважено с оригиналната си украса, сини и бели плочки. Това е храм на вкуса, който носи истинския дух на Истанбул до наши дни, като същевременно запазва своята историческа текстура. 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?