Следвайте ни

Пандемията ограничи провеждането на хадж в Мека

viber icon

Саудитска Арабия ограничи провеждането на хадж в свещения град Мека заради пандемията от Covid-19. Страната обяви, че няма да допусне мюсюлмани, които живеят в чужбина, но искат да участват в поклонението, за да не се разпространи заразата.

По традиция в Мека се събират над 2 милиона души от цял свят, за да изпълнят хадж, който се счита за петия и последен стълб на исляма. Всеки възрастен мюсюлманин, който е финансово и физически способен, трябва да се поклони в Мека поне веднъж, а за мнозина това е пътешествието на живота им.

Тази година прогнозите са, че едва 1000 жители от Саудитска Арабия ще бъдат допуснати до ритуала. За момента кралството е отчело 161 хил. случая на заразени с новия коронавирус, а смъртните случаи са над 1300. 

„Това е катастрофа на всички нива - икономическо, социално и религиозно“, каза Тарик Калах собственик на туристическа агенция в Бейрут, която е планирала да работи с 400 поклонници в Мека тази година. Принципно един туристически пакет, създаден специално за поклонението, възлиза от 3000 до 10 000 долара. 

Това е първата рязка рестрикция за провеждането на поклонението от 1932 година насам. 

Превод Паулина Гегова

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Пектек, любител вече на,, хадж,,

Пектек, любител вече на,, хадж,,

24.06.2020 | 12:06

Обясни какво е,, хадж,,...?!

Отговори
0 0
Тамммм

Тамммм

24.06.2020 | 12:05

Събирайте ги там всичките и на 4 човека по един руски шпион с корона и пускайте да става чудно

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?