Следвайте ни

Пандемията направи Турция рекордьор, изнесе защитни изделия за 5 млрд. долара

viber icon

Турската индустрия за медицинско оборудване е изнесла защитни продукти като костюми и маски на стойност близо 5 милиарда долара през 2020 г.

Пандемията COVID-19, която се отрази неблагоприятно на общественото здраве и много сектори по целия свят, мобилизира сектора на медицинското оборудване, тъй като търсенето на лични предпазни продукти като маски или ръкавици нарасна, заяви председателят на Асоциацията на работодателите на здравната индустрия в Турция (SEIS) Метин Демир. И допълни: "Турската индустрия се възползва от своята изгодна позиция като един от водещите производители на защитно оборудване в света. Тя стана рекордьор в света по производствен капацитет и продажби."

Износът на сектора възлизаше на 600 милиона долара през 2019 г., а през пандемичната 2020 година, той достигна 5 милиарда долара. 

„Направихме пробив в износа в сравнение с предходните години“, каза той, отбелязвайки, че китайските производители не бяха в играта в началото на пандемията, която се превърна в предимство за Турция.

„Към края на 2020 г. Китай се върна в играта“, каза Демир, но турските производители все още продават своите продукти на конкурентни цени. И допълни, че тази година се очакват 2 милиарда долара.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?