2374
Следвайте ни

Памуккале е най-посещаваното място в Турция през 2021 г.

viber icon

Памуккале, известен с белите си травертини в южния град Денизли, се нареди за първи път през 2021 г. на първо място сред туристическите обекти в Турция. Той е посетен от 1 милион 205 хиляди туристи, според данните на Главната дирекция на музеите в страната.  


Античният град Измир Ефес се класира на второ място с 673 хиляди посетители, а Невшехир Зелве, в Кападокия се класира на трето място с 608 хиляди посетители.


Известен в цял свят със своите бели травертини, Памуккале се посещава от местни и чуждестранни туристи всеки сезон. Белите травертини, за които се смята, че са лекували поколения в продължение на над 2500 години с термалните си води, предизвикват възхищение. 


След обектите, представляващи най голям интерес са: Античния басейн на Клеопатра с исторически артефакти в него, както и руините на античния град Хиераполис. Той се открояват със своето историческо и културно богатство, включително гробницата на Свети Филип, един от 12-те апостоли на Исус. Интерес представлява и запазения античен театър и тъй наречената "Портата на ада". 


Памуккале и руините на Хиераполис за първи път, изпревариха музея Топкапъ, който години на пед цеше най-посещавания платен музеи в Турция.  


Гази Мурат Шен, президент на Асоциацията на туристически хотелиери и оператори в Денизли каза, че целта им е била да превърнат Памуккале сред най-посещаваните места в страната.  Той допълни, че руините на Хиераполис и Памуккале са на едно място, но са в два различни класа и културни зони в списъка на ЮНЕСКО. 


"Преди следващия летен сезон ще приключи обновяването на нощното осветление в Памукале и Хиераполис. Ние се стремим да увеличим посещенията до 3 милиона. Със сигурност ще постигнем тази цел, ако условията на пандемията се облекчат и започнат международни полети“, каза Шен. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (2)

Препоръка

Препоръка

14.01.2022 | 19:21

Задължително се изкъпете в басейна. Изживяването е уникално. Плувате между 2000 годишни колони и капители във вълшебна вода. Снимката с колоните и горичката.

Отговори
0 0
ОСМАН БЕГ

ОСМАН БЕГ

14.01.2022 | 14:49

АМИ НЕ, ДОБЛИЖАВА СЕ ДО СЛИВЕНСКИТЕ МИНЕРАЛНИ БАНИ, НО Е НЯКОЛКО КЛАСИ НАДОЛУ :) ИМАТ ОЩЕ ХЛЕБ ДА ЯДАТ :)

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?