49

Пълно господство? Ето какво ни очаква, ако Русия победи в Украйна...

Ако Русия победи в Украйна, светът няма да е същият - целта на Путин е да унищожи света такъв, какъвто е, смятат военните експерти Карло Масала и Нико Ланге

В "Ди Цайт" двамата описват възможния сценарий.

Русия не бива да победи във войната в Украйна, казват западни политици. Но ако това все пак се случи? Контраофанзивата на Украйна не доведе до мащабен пробив на фронта, войната стана позиционна, а западната помощ отслабва. На този фон под заглавие "Какво ще стане, ако Русия победи?" германският "Ди Цайт" публикува анализ на двама военни експерти. Заключенията им звучат като предупреждение за сценарий, който самите те смятат за реален.

Автори на анализа са професорът от университета на Бундесвера в Мюнхен Карло Масала и военният експерт Нико Ланге, специалист по Източна Европа. Според двамата анализатори за "победа" се смята ситуация, при която Москва трайно ще получи контрол над вече окупираните региони на Украйна или ще завоюва нови територии в допълнение към тях, предаде DW.

В Украйна: отлив на население, радикализация и ядрено оръжие?

В случай на такава победа Украйна рискува да се превърне в "постоянно огнище на нестабилност в Източна Европа", пишат Масала и Ланге. Двамата експерти предполагат, че украинските части ще продължат да воюват - в състава на редовната армия или като партизански групи, а Русия ще "продължи насилието в окупираните територии - чистки, убийства, отвличания на деца, мъчения". На този фон все повече украинци ще напуснат страната, а "високата степен на милитаризация на обществото" може да доведе до усилване на "екстремистките и агресивно настроени сили".

Прогнозата съдържа и аспект, смятан досега за малко вероятен - създаването на ядрено оръжие в Украйна. Киев отрича да има подобни планове. Но, както пишат Масала и Ланге в "Ди Цайт", в случай на победа на Русия "бързата разработка и подготовка за използването на украинско ядрено оръжие би станала по-вероятна".

В Русия: неоимпериализъм, шантажи и нови войни?

Що се отнася до самата Русия, в случай на победа над Украйна експертите очакват засилване на руския национализъм и неоимпериализъм, както и прояви на реваншизъм - планове за нови войни и преход към открит шантаж при доставките на енергоресурси. Като вероятни бъдещи цели за руски атаки експертите назовават както Украйна, Грузия и Молдова, така и балтийските републики - тоест, територии на НАТО.

В Европа: екстремизъм и доминация на Русия?

В ЕС и в частност в Германия евентуалната победа на Русия във войната срещу Украйна ще затрудни намирането на обществена подкрепа за необходимите мерки в сферата на сигурността, прогнозират Масала и Ланге. Те обясняват това със засилването на левите и на десните екстремисти, които се застъпват за търсенето на договорености с Русия и в крайна сметка - за един вид "подчинение" пред нея. В тази връзка двамата експерти припомнят, че някои партии са за излизане на техните държави от ЕС и НАТО.

Москва на свой ред би съпровождала това развитие на събитията с "интензивно влияние, открита поддръжка, финансиране и дезинформация". А с оглед на ситуацията в САЩ дните на НАТО може да се окажат "преброени", тъй като някои страни може да излязат от Алианса, предупреждават още експертите. Според тях при това положение "Русия би доминирала в Европа".

В глобален мащаб: край на либералния световен ред?

Победата на Русия над Украйна би имала "катастрофални последици не само за Европа, но най-вероятно и за целия останал свят", смятат експертите. Масала и Ланге са на мнението, че в момента неслучайно се извършва дестабилизация на Близкия и на Средния изток, а Китай грубо тества границите на възможното по отношение на Филипините. В тази връзка експертите споменават и Нагорни Карабах.

Те очакват, че едно от последствията на победата на Русия срещу Украйна ще е това, че големите държави ще могат да нападат малките, да "разчистват стари териториални сметки" или да се опитват да установят регионално господство. В този случай нападение на Китай срещу Тайван би било "много вероятно", смятат експертите. И предполагат, че победата на Русия в Украйна би могла да доведе до "край на либералния и начало на авторитарния световен ред".

Икономическите и политическите последствия от евентуална победа на Русия в Украйна ще излязат много по-скъпо от военните ресурси, нужни на Киев за победа над Русия, заключават двамата експерти и апелират за увеличаване на германската помощ. Според тях руският президент Владимир Путин "се стреми да унищожи света такъв, какъвто го познаваме". За да спаси този свят, Западът трябва да "отблъсне нападението заедно с Украйна", която двамата експерти виждат като бъдеща членка на ЕС и НАТО.

Статията в "Ди Цайт" завършва с тезата, че поражението на Путин и неговият обозрим крах могат да отворят пътя към една мирна и конструктивна роля на Русия в Европа. Поради това двамата експерти смятат, че поражението на Русия в Украйна е и в интерес на самата Русия и нейното общество.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Пловдив

Пловдив

24.11.2023 | 10:08

Хахахах хахаха Хахахах Хахахах Хахахах така ли е работата

Отговори
4 1
Володя

Володя

23.11.2023 | 19:19

Трай коньо за зелена трева. Надай се паряснице на пиян х***й. Конструктивната роля на Русия в Европа е да се подчинява на западните лидери, да дава евтини ресурси и т.н. Да ама не ! Няма да стане брат ми ! Аман от джендъри и псевдо демократи.

Отговори
12 4
656

656

23.11.2023 | 18:58

Този джендъро либерален извратен свят отричаш всичка нормално, наричан евроатлантически е необходим на шепа еврейски масони и техните банки

Отговори
10 4
Абе

Абе

23.11.2023 | 17:42

Напиням се всичко извадено и подчертано дебело със черен курсив като велики мисли на идиоти да го запаметя Ама не става Толкоз много идиотщина не може да ми побере биологичната ми единица наречена главица Навремето докато трупаха финансови активи и капачки на пагоните си дедите на днешния Терзиев също бълваха такъв бълвоч Само че като видни чииииифути куманисти във техния бълвоч с който те ме заливаха съществуваше врагът ФАЩ и гнилият му капитализъм И тогава малката ми биологична единица наречена главица пак не можа да приеме и побере техния чиииииифутски куманистически бълвоч и безкраен идиотизъм И времето показа че съм бил прав И дъртите чиииииифути Терзиеви и днес младото им отроче продължават откровено да ме заливат със чииииифутската си помия и идиотизъм Докато трупат поредния си милион и капачки на пагон Но явно се усещат че техните опорки вече не вървят та опряха до чииииииифутските им нови приятели от запад те да пробват да ме омаят и покрай банана и бълвоча си чиииииифутски да пробутат

Отговори
9 5
Преди да се случи това

Преди да се случи това

23.11.2023 | 16:02

най-близките му съратници ще го открият на пода в бункера му, безсловесен, напикан и гледащ лошо. После ще си тръгнат и ще изпратят лекари на следващия ден. След няколко дни ще обявят страшната вест и ще го изложат за поклонение. Повече от 2000 души ще бъдат стъпкани, докато се опитват да стигнат до Кремъл. След което Ленин ще бъде преместен, за да освободи място за новия обитател.

Отговори
10 9

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?