2374

Пълен обрат: Турция вдигна ветото на Финландия и Швеция за НАТО

Турция се е съгласила да подкрепи кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО. Новината потвърди генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

"Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум, в който е обърнато внимание на притесненията на Турция, включително във връзка с износа на оръжия и с борбата срещу тероризма", изтъкна Столтенберг пред журналисти и подчерта, че ситуацията в Балтийския регион ще се промени напълно след включването на Финландия и Швеция в НАТО.

Пробивът дойде след 4-часови разговори, точно преди началото на срещата на върха на НАТО в Мадрид, предотвратявайки смущаваща безизходица при срещата на 30 лидери.

Очаква се това да бъде най-голямата промяна в европейската сигурност от десетилетия, тъй като двете дълго неутрални скандинавски страни търсят защита от НАТО.

Сега 30-те съюзнически парламента на НАТО трябва да ратифицират решението на лидерите - процес, който може да отнеме до една година.

Основните искания на Турция, които изненадаха съюзниците в НАТО в края на май, бяха скандинавските страни да спрат да подкрепят кюрдските въоръжени групировки на своя територия и да премахнат забраните си за продажби на оръжие на Турция.

В подписания съвместен меморандум между Турция, Швеция и Финландия се казва, че трите страни ще разширят подкрепата си срещу заплахите за сигурността на всяка от тях. Анкара тълкува това като обещание за конкретни стъпки за екстрадицията на обвинени за тероризъм, но получили убежище в скандинавските страни. Става въпрос предимно за кюрдски бойци. Това, както и наложеното оръжейно ембарго заради турската военна офанзива в Сирия през 2019 година, което тази вечер стана ясно, че ще бъде вдигнато, бяха основните причини, поради които Турция отказваше да одобри кандидатурите на Швеция и Финландия.

Финландският президент Саули Ниинисто каза пред репортери, че кандидатурата за присъединяване към НАТО не изброява лица за екстрадиция и че меморандумът описва принципите за екстрадиции, свързани с тероризма, а не отделни граждани.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Пловдив

Пловдив

29.06.2022 | 20:48

Братушките вкараха Швеция и Финландия в НАТО! Поздрави на руския дипломатичен и военен гений!

Отговори
2 0
Ахахаха!

Ахахаха!

29.06.2022 | 14:21

Смотаняк, като пишеш 56 пъти едно и също под различни имена, мислиш ли че някой те се вързва?

Отговори
0 3
Трололо

Трололо

29.06.2022 | 14:22

Това май е Грънча, тоя го дават по ПОТ ТВ само заради това!

Отговори
0 2
Да се знае и помни!

Да се знае и помни!

29.06.2022 | 12:25

Съюзниците от НАТО ще продължат да доставят оръжия на Украйна във войната срещу Русия толкова дълго, колкото е необходимо. Това увери германският канцлер Олаф Шолц в Мадрид,

Отговори
4 1
Шумете дебри и балкани!

Шумете дебри и балкани!

29.06.2022 | 12:16

Параноидното джудже си спечели нова 1300 километрова граница с НАТО, плюс 30 милиона украински партизани!

Отговори
4 1
Подарък за Вова

Подарък за Вова

29.06.2022 | 12:07

Вова, понеже си малък и послушен, Дядо Коледа от Финландия ще ти направи специален подарък още през лятото. Да си жив и здрав и да пазиш НАТО все така далече от Русия. ХО-ХО-ХО

Отговори
5 1
Киро

Киро

29.06.2022 | 09:40

Честита 1300 км. граница с Русия, подсигурена с ограда. Джуджето не искаше Украйна в НАТО, но получи това.

Отговори
6 3
Добро утро, България!

Добро утро, България!

29.06.2022 | 08:20

Как сте, проклети хибридни тролове? Да ви е честита добрата вест!

Отговори
9 3

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?