71

Пак страх в Турция: Земетресение събуди Кахраманмараш СНИМКИ

Над $105 милиарда ще струват опустошенията след трусовете

 

Земетресение с магнитуд 4,6 е станало в квартал Гьоксун на окръж Кахраманмараш, в Югоизточна Турция. Това съобщи Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД).

АФАД

Трусът е регистриран в 08:14 часа (07:14 ч. българско време) и е било на дълбочина 7,5 километра. 

Много граждани уплашени от поредното земетресение се стекоха по улиците, въпреки ранния час.

Трусът беше усетен и в съседните турски райони, както и в Сирия. 

Няма данни за жертви, пострадали и значителни материални щети в района, където продължават работите по отстраняване на отломките от срутените сгради при предишните земетресения.

DHA

 

Отделът за стратегия и бюджет на турското президентство вмера обяви цената на опустошителните земетресения от 6 и 20 февруари, на приблизително 2 трилиона турски лири (над $105 милиарда). В доклад се споменава, че тази цифра съответства приблизително на 9 процента от националния доход на страната през 2023 г.

DHA

В „Доклад за земетресенията в Кахраманмараш и Хатай за 2023 г.“, отделът съобщава: „Изчислено е, че общата тежест на бедствието, причинено от земетресението върху турската икономика, е приблизително 2 трилиона турски лири“.

 

Основният компонент на тези разходи е в жилищния сектор с 54,9 процента, се казва в доклада.

Докладът също така подчертава, че земетресенията от 7,7 и 7,6 по Рихтер от 6 февруари са най-смъртоносните в Турция от 1900 г. насам.

 

Освен това земетресения с магнитуд 6,4, 5,8, 5,2, 5,2 удариха южния Хатай на 20 февруари, увеличавайки степента на щетите.

DHA

По официални данни към 17 март броят на загиналите граждани при земетресенията е 48 448, но експертите се опасяват, че броят им е много по-висок, като се вземе мащаба на разрушенията и хората които все още са в неизвестност.

 

Съобщава се, че над 227 000 сгради са се срутили или са сериозно повредени в резултат на земетресенията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?