Следвайте ни

Пак се започва! Нов вирус по прилепите заплашва да изтреби милиони

viber icon

На фона на развихрилата се епидемия от коронавирус учените предупреждават за появата на нов вирус - Нипах. Той е често срещан при прилепите в Бангладеш и Индия и може да се превърне в опасен щам, който да се разпространи бързо сред хората и да се превърне в смъртоносна болест, съобщава британското издание "Експрес", цитирано от Нова телевизия.

Нипах е включен в списъка на Световната здравна организация като един от 10-те патогени с най-висок приоритет, с които трябва да се справим спешно заради потенциалните щети, които може да нанесе.

С вируса обикновено се заразяват хора, консумирали плодове, върху които има слюнка от болно животно. Към момента в света не съществува лекарство или ваксина срещу този вирус и нивото на смъртните случаи при заразяване достига 90%.

Учените алармират, че вирусът е по-разпространен, отколкото се е смятало преди. Огнищата са се умножили в райони, където липсват плодовете, които до момента са се свързвали със заболяването.

Те подчертават, че за разлика от Sars-CoV-2, вирусът Нипах не се предава толкова лесно от човек на човек, но сред прилепите вече вероятно има щамове с променени характеристики.

Ако това се случи, резултатът може да бъде масово разпространение на смъртоносното заболяване, предупреждава ръководителят на научния екип Джонатан Епщайн.

Засега огнищата на заразяване все още имат спорадичен характер, но броят на случаите се подценява, тъй като симптомите му са подобни на тези на други заболявания като японския енцефалит и маларията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Идея незаменима

Идея незаменима

11.11.2020 | 00:27

Според мен най добре е да бъде унищожено човечеството за да няма прилепите да предават заразата Както овцете свинете и другите хайвани Да видим на кого ще предават свойте вируси Има човек има проблем Няма човек няма проблем Думи на един велик мъдрец човек и човеколюбец миротворец Само с един дефект Окъдява всичко около себе си с прословутата си лула пълна с махорка

Отговори
0 0
ХХХ

ХХХ

10.11.2020 | 16:52

Чета от време на време вашия вестник за да се посмея на некадърността и глупостта на нарочените журналя. Фалит.

Отговори
7 0
Прилепче

Прилепче

10.11.2020 | 16:46

Веднага да се унищожат всички прилепи по света!!!!!

Отговори
6 2
Redaktor

Redaktor

10.11.2020 | 15:00

E stiga veche s tova "Krai", "Pochna se", "Sluchi se nemislimoto", " Makata e ogromna" i.t.n. Babinata vi trankina. Super tapo zvuchi. Cirk otvsiakade,Maina!

Отговори
15 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?