Следвайте ни

Падна тайната на мистериозния кратер Ямал в Сибир

viber icon

Руски учени са открили произхода на тайнствения кратер, открит на полуостров Ямал в Сибир през 2017 г., пише pochivka.blitz.bg.

Резултатите от изследването показаха, че той е създаден благодарение на емисиите на метан, които може да са следствие от глобалното затопляне.

Експертите събраха данни по време на експедиция в долината на река Йоркута-Яха през юни 2017 г., по време на която бяха извършени наблюдения и вземане на проби от вечен лед от дъното на кратера.

Пробите са тествани за въглероден диоксид, метан и други газове.Това явление се свързва с отделянето на газове от земята, които се отделят при топенето на вечния лед. Резултатите от изследването показват намалена концентрация на метан в сравнение с въглеродния диоксид. В този случай газът идвал от по-дълбок източник.

Учените заключиха, че кратерът Ямал се е образувал в резултат на различни процеси, протичащи на големи дълбочини и в близост до повърхността.

Метанът е събран на слоеве, които не замръзват и се наричат ​​талус, докато талусът е заобиколен от лед. Поради натрупването на газ, налягането в естествената камера се увеличава до експлозия, последвана от изригване на вода и лед.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?