Следвайте ни

Отвориха за посещение "златния път" в Харема в Истанбул СНИМКИ

viber icon
Възстановени нови части на Харема в Двореца Топкапъ, в Истанбул, бяха отворени за посетители. Това стана възможно след като приключи реставрацията в секция която беше затворена за посетители до сега, Хареми Хюмаюн (Harem-i Hümayun), известен като сърцето на Харема. 
 
За първи път след шест години възстановителни работи посетители ще се разходжат в обновените райони, двора на Валиде (майката на султана), салоните с камината и с фонтана.
 
Новооткритите секции са много важни и дават информация по отношение на йерархията и структурите на настаняването, както и администрацията на Османския харем.
 
Първата от тези области е Валиде Ташлък. Това е централният двор, където сградите, съставляващи Харема, са построени в съответствие с йерархията на двореца. Състои се от вътрешен двор, който прилича на класическата анадолска архитектура с двор и двуетажни сгради около него, в които са били настанени съпрухипе на Султана, според йерархията им.
Откъм Златния рог се намира апартаментът Валиде Султан и банята Хюнкар. Колоните от двете страни на двора са много ценни, тъй като те са първите образци на османското архитектурно изкуство. 
 
Друго важно място, отворено за посетители в Харема, е "Оджаклъ Диван" (салона с камината). Този раздел носи името си от факта, че в него се помещава най-голямата камина в харема.
Салонът, който е построен в началото на 17 век по заповед на султан Мехмет IV след голям пожар, обхванал две трети от Истанбул, когато и Харема е бил засегнат. Салонът е покрит с правоъгълен купол, украсен с гравюри и цветни плочки.
Като се има предвид близостта му към Валиде ташлък, този салон с право може да се нарече сърцето на Харема, където са прекарнали най-много време държанките на Султана. 
Едно от новооткритите места в Харем-и Хюмаюн е Чешмели диван (салона с чешмата) . 
Името си носи от наличието на един от най-красивите османски дворцови фонтани. Чешмели диван е мястото, където държанките изчакват преди да влязат в апартамента на султана, Диван Хюнкар. Той е бил свързан с дълъг коридор, наречен "злантия път" през който жените на султата са преминавали нагиздени, за да се срешнат със своя владетел. Този коридор за първи път е достъпен за простосмъртни посетители. 
Ръководителят на Националната дворцова администрация Ясин Йълдъз каза, че към тази част от харема на двореца Топкапъ се проявява най-голям интерес както от местни, така и от чуждестранните посетители.
 
Харемът е бил затворен от 2014 г. за основна реставрация и процесът на възстановяване продължава вече шест години. Йълдъз каза: „ние поехме това място през 2019 г. Преди това възстановителните работи бяха извършени от Министерството на културата и туризма. Реставрациите бяха завършени през последните месеци и сега стана възможно да се отвори тази атрактивна зона за посетителите. "
Йълдъз каза, че единствено "Хюнкяр софасъ", апартамента на султана, където е приемал гости от харема и семействота си все още се обработва в рамките на възстановителните работи, и се очаква до пролетта и той да бъде отворен за посетители.
 
В двореца Топкапъ продължават интензивни реставрационни дейности, каза Йълдъз и към момента може да се посети ограничена част от двореца, но на пролет по-голямата част от комплекса вече ще бъде на разположение на посетителите. 
Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?