Следвайте ни

Отвориха капака на саркофаг за първи път след 24 века СНИМКИ

viber icon

Капакът на 2400-годишен саркофаг, открит при разкопките на фундамент на къща в Бодрум, беше отворен за първи път. 

Министерството на културата и туризма и Музеят за подводна археология в Бодрум спряха строителство на жилищна сграда, след като беше открита уникална непокътната историческа находка при изкоп на основи на къща в центъра на курортния град, намиращ се в югозападна Турция.

В района на площ от приблизително 550 квадратни метра са открити няколко гроба и гробници и се отварят една по една от археолозите. Там е открит също впечатляващ саркофаг, принадлежащ към 4 в. пр.н.е., от времето на цивилизацията Кариа в периода на цар Музолос. 

Бодрум е известен с това, че тук се намира едно от седемте чудеса на света - Мавзолеят на цар Музолос. 

По време на проучванията е отворена мраморната външна покривка на саркофага, която тежи приблизително 1,5 тона. Оказало се, че самият саркофаг е непокътнат. 

Неотдавна в курортния град беше организирана необичайна церемония по отварянето на този саркофаг, на която присъстваха министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой, заместник председателя за Мугла на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Мехмет Явуз Демир, заместник-директора на Музея за подводна археология в Бодрум Тайфун Селчук и археолозите и историци. 

На уникалната церемония, капакът на саркофага беше отворен с помощта на кран. 

Присъстващите видяха, че в саркофа, който се отваря за първи път след 2400 години, бяха открити скелети на жена и мъж и бижута, както и други лични вещи.

Хората от Бодрум се стекоха по покривите на съседните къщи, за да видят историческия момент. 

Снимки Агенция Демирьорен

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

24.05.2021 | 10:35

Тук в България това е невъзможно да се случи.На хората не им дават да припарят когато се отваря саркофаг или някоя могила.На тях не им се дава в никакъв случай да гледат такава процедура.Това е привилегия само на специално миропомазани археолози.

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?