Следвайте ни

Отвориха граничните пунктове между двете части на Кипър с червен килим

viber icon

Всичките девет гранични пункта между Турската република Северен Кипър (ТРСК) и гръцката част на Кипър вече работят, след като останаха затворени за повече от година поради пандемията COVID-19.

Има обаче условие - задължително е преминаващите границата да имат отрицателен ПСР тест или резултат от антигенен тест, направен през последните седем дни на английски и турски.

Кипърският грък Кириакос Циамбазис и кипърския турчин Унтак Дузгун не са се виждали повече от 460 дни и сега се  срещнаха, след като границата бе отворена.

„Е, аз идвам от Фания, смесеното село и затова имам много приятели, които дойдох да видя - мина твърде дълго“, каза Циамбазис.

„По-добре пунктовете да са отворени, за да можем да си помагаме.  В пандемията загубих приятели, прекрасни хора и не можах да отида на погребението“, добави Циамбазис.

От турската част, при граничния пункт на улица Ледра дори постлали червен килим за идващите от гръцката част. 

Един магазинер, смеейки се, каза: „Да, наистина бяха разгънали червения килим, но кметът каза, че това е твърде много и по-късно го махнаха.“

Въпреки това друг магазинер държеше надпис "Добре дошли" на гръцки, турски и английски, заедно с поднос с локум, поздравяващ идващите от юг.

Преминаването отново ставаше безпроблемно, почти както беше преди пандемията. 

Две жени мюсюлманки на около 20 години, Иман и Нуир, които живеят в гръцката част, преминаха на север за закуска. „Храната там е страхотна и ни е позната, много се вълнуваме“, каза Иман.

На север магазинер близо до джамията „Света София“ се оплака, че по време на пандемията околните квартали са били „мъртва зона“.

„Надяваме се, че вече хората ще посещават района. Очакваме старите приятели да се върнат и повече хора идват на посещение“, каза той.

И един от тези, които вероятно ще върнат живота в района, е 72-годишният Панайотис Менелау, който каза, че преминава на разходка - както беше направил преди пандемията. „Често идвах, за да се разхождам, а по-късно да се срещна с приятели на кафе“, каза той.

Снимки Асошиейтед прес 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (1)

Anatema

Anatema

06.06.2021 | 18:27

Две жени мюсюлманки ( T U R K I N I ,NO NE I MUSLUMANKI)на около 20 години, Иман и Нуир, които живеят в гръцката част, преминаха на север за закуска. „Храната там е страхотна и ни е позната, много се вълнуваме“, каза Иман. PALNA GLUPOST MILUSHEV ,ISTINSKATA MUSLUMANKA NE YADE DOMUZ ,KATO IMETO NE PRAVI CHOVEKA RELIGIOZEN BILO TURCHIN,GRAK ILI BULGARIN ! BAS SE HVASHTAM,CHE TEZI DVETE 20 GODISHNI "MUSLUMANKI" SA BILI RAZGOLENI KATO GUVENDII!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?