46

Отвориха древен манастир за литургия на Успение Богородично в Турция

Успение Богородично беше отбелязано от гръцката и ясирийската православна общност в Турция на исторически религиозни места в понеделник.

В околностите на  черноморския град Трабзон Вселенския патриарх Вартоломей I ръководи литургия в манастира Сюмела. Това е деветата подобна религиозна служба в историята на съвременна Турция на древното място в северната провинция Трабзон. Това беше и първата религиозна служба на мястото от 2019 г. насам, тъй като манастирът претърпя процес на реставрация.

Мястото беше затворено за поклонници по време на литургията, с изключение на 300 членове на православната общност, които получиха поименни покани от областния управител на Трабзон. Наред с вярващите от цяла Турция на службата присъстваха и посетители от други страни. След церемонията през целия ден много поклонници посетиха манастирския комплекс.

След службата патриархът заяви, че е щастлив да се връща в манастира за литургията и благодари на властите, включително президента Реджеп Тайип Ердоган и министъра на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой за възстановяването на Сюмела. „Възхищаваме се на хората от Трабзон, които посещаваме редовно от 2010 г. насам. Винаги сме доволни от тяхното гостоприемство“, каза той.

В югоизточната провинция Мардин асирийската общност се събра в църквата Мерием Ана (Света Богородица) в област Мидиат, исторически дом на общността.

Анадолска агенция

Повечето асирийски поклонници мигрираха в други градове, и в чужбина, но църквата беше пълна с членове на общността, произхождащи от селата на Мардин, дошли специално за литургията, чак от Швеция, Германия и Франция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?