Следвайте ни

Отвориха арменска църква в Турция след 106 години

viber icon

Затворена от 1915 г., църквата "Юч Хоран" в източната турска провинция Малатия е отворена за поклонение. 


На церемонията по откриването присъстваха Сахак Машалян, арменският патриарх в Турция и Шригориос Мелки Урек, митрополитският епископ на Адъяман и околните провинции и заместник -патриархът, както и кметът и областния управител на Малатия.


"Откриването на църквата" Сурп Йерортутюн" е от изключително важно значение за този регион. За арменците от Малатия това откриване е ден на празник", каза патриархът.


Нуран Гездиричи, председател на армянската асоциация за култура и солидарност „Малатия филантроп“ заяви: „Откриването на "Юч Хоран" или "Таш Хоран", както го наричат ​​нашите мюсюлмански съседи, ни дава голяма гордост“.


Тя отбеляза паметта на Хрант Динк, арменски журналист, убит през 2007 г., като отбеляза, че е израснал „на две улици от църквата“.


На церемонията по откриването присъстваха и арменци от цялата страна. Първата неделна служба в църквата се проведе на 29 август.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?