2374

Отвориха 2400-годишната Момина кула в Истанбул след мащабна реставрация

Момината кула отвори врати за посетители след две години обширни реставрационни работи.  Министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой представи щателните ремонти на забележителността с изтъкнатите реставратори на пресконференция, проведена миналата седмица.

АА

Министърът с гордост обяви, че при реставрацията са премахнати всички неоригинални надстройки на Момина кула и тя е възстановена в оригиналния си вид от времето на султан Махмуд II. 

АА

Ерсой подчерта основното мото на реставрационните работи, като уточни, че отсега нататък истанбулците няма да наблюдават Момина кула от брега, а ще могат да наблюдават и Истанбул от Момина кула.

АА

„След двугодишен процес на реставрация, ние представяме отново Моминската кула на нашите граждани. Това е много древна структура, която датира отпреди 2400 години. Тя е била унищожавана и възстановявана няколко пъти през годините. 

АА

„Когато се вгледаме в историята на Момина кула, виждаме различни нейни версии. Преди да започнем реставрацията, разгледахме реставрационните работи, извършени през 1944 г. Оригиналните части на структурата, които са останали от това време, са кулата и крепостните стени около нея. Всички други части, които виждате извън сградата и крепостта, са допълнения, направени по-късно. За съжаление преди е използван бетон, който сега е забранен при реставрационни работи в много страни, но беше популярен материал през 40-те години на миналия век“, добави той.

АА

„През 90-те и 60-те години на миналия век бяха направени поредица от подобни погрешни добавки. Ние не подкрепяме използването на бетон, тъй като химикалите и солите в него увреждат оригиналните стени и материали. 

АА

Поради тези обстоятелства ние отстранихме неоригиналните допълнения и възстановихме сградата в нейния оригинален вид, с дървена конструкция“, подчерта Ерсой.

АА

Министърът съобщи, че от миналата седмица сградата вече е отворена за обществеността. Всяка вечер има светлинно и лазерно шоу.

АА

Момината кула ще бъде отворена за безплатни посещения до края на май.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?