Следвайте ни

Отвори врати древният Книдос, където се срещат Егейско и Средиземно море СНИМКИ 

viber icon

Древният град Книдос, който е бил дом на астронома и математика Евдокс, доктора Еврифон, художника Полигнотос и архитекта на Александрийския фар, който се смята за едно от седемте чудеса на света, Состратос , привлича вниманието със своето вековно великолепие.


Книдос е град, датиращ от преди 4 хиляди години. Той е разположен в най-отдалечената точка на полуостров Датча, в област Мугла в Турция и е известен със специалното си местоположение между Егейско и Средиземно море. Градът е люлка на много цивилизации в миналото. Местните му жители се смятали за потомци на спартанците. 


 Древният град Книдос, „културният и художествен център от древността“, отвори отново вратите си за посетители, след като Турция отмени повечето мерки срещу Covid-19 от 1 юли.


Проф.  Д-р  Ертекин Доксаналтъ, ръководител в катедра археология, към университета Селчук каза, че продължават да работят, за да могат посетителите на Книдос да могат заедно да преживеят историята, културата и природните красоти на този древен град. Това е и най-югозападната точка на Турция. 


Професорът обясни пред Анадолската агенция, че екип от археолози продължават работата си в и около малкото пристанище на античния град тази година. Доксаналтъ отбеляза, че продължава реставрацията на единия градски фонтан, една от важните структури на Книдос, датираща от I век пр.н.е.


Учените са идентифицирали агората, театър с 20 хил. места, одеумът, храмът на Дионис , храмът на музите, храмът на Афродита и голям брой малки сгради. Най-известната статуя на Праксител , Афродита от Книдос и много известна фигура на лъв се намират в Британския музей.

Доксаналтъ заяви, че редица от паметниците и важните структури на Книдос ще бъдат възстановени, тъй като техните парчета са открити на терена и предстои тяхното събиране, реставриране и експониране


,Доксаналтъ даде следната информация:
 "Книдос е един от градовете, които се обогатиха за кратко време, използвайки това място и използвайки това богатство в изкуството и културата. Както археологическите разкопки, така и историческите източници показват, че Книдос е бил обитаван от 2-то хилядолетие пр.н.е. Находките, открити при нашите разкопки потвърдиха това.


Името на града е известно като културен и научен център от древните времена. Той се е превърнал в място, в което са се обучавали лекарите в древния свят, в „Медицинското училище Книдос“.  На няколко морски вили само се намира гръцкия остров Кос, от където е родом Бащата на Медицината" - Хипократ. 
Можем да кажем, че Книдос е важен център, не само в областта на медицината, но и в областта на астрономията и правото.


Археолозите предполагат, че градът е изоставен поради отслабването на централната администрация, земетресенията и природните бедствия през 7-ми век. 


Доксаналтъ каза, че Книдос е бил считан и за център на туризма, културата и изкуството в древния период.


Професорът допълни: "Миналата година, въпреки епидемията, бяхме домакини на 65 хиляди местни и чуждестранни посетители. Тази година започнахме да приемаме посетители, като взехме необходимите предпазни мерки срещу пандемията. "

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?