3906

Отвлечено от Украйна момиченце се оказа осиновено от съюзник на Владимир Путин

10-месечно момиченце, отведено от сиропиталище в украинската Херсонска област по времето, когато тя бе под контрол на руските сили, се оказа осиновено от лидера на "Справедлива Русия" Сергей Миронов и съпругата му Инна Варламова. Това показват документи, разкрити от от BBC Panorama.

Това е първият документиран случай на осиновяване на украинче от руски политик от такъв ранг. 70-годишният Миронов е депутат в Руската дума и ключов съюзник на президента Владимир Путин. Лидерът на "Справедлива Русия" активно подкрепя войната в Украйна, а партията му предложи в Държавната дума Украйна да бъде призната за терористична държава.

Миронов и Варламова сключват официално брак през октомври 2022 г., два месеца след като 55-годишната Инна пристигна в Херсонска област с депутатката от "Справедлива Русия" Яна Лантратова. Двете посещават местната болница, където медиците лекуват от бронхит 10-месечната Маргарита Прокопенко. Момиченцето се отглежда в сиропиталището в Херсон, тъй като майката се е отказала от правата си след раждането, а бащата е починал. Детето обаче има други роднини в Украйна.

Според началничката на отделението по педиатрия д-р Наталия Лютикова съпругата на Миронов е пристигнала в болницата с Татяна Завалская, ръководител на местното сиропиталище, назначена от руските власти.

Варламова се представила за отговарящия за детските въпроси в Москва. Седмица по-късно Маргарита е изписана от болницата, а на персонала в сиропиталището е казано да я подготвят за път. "Всички се страхувахме, всички ни беше страх", разказва една от сестрите в детския дом Любов Савко. По думите ѝ руснаци, някои в камуфлажни дрехи, един с черни очила, пристигнали за момиченцето.

Маргарита е едно от 48 деца, изчезнали от Херсон, докато областта е под контрол на руските сили (до ноември 2022 г.). Според официалната версия детето е откарано в Москва за преглед и рехабилитация. Петмесечното разследване на Би Би Си обаче разкрива, че момиченцето е осиновено от Сергей Миронов и Инна Варламова през ноември 2022 г., а името му е сменено от Маргарита Прокопенко на Марина Сергеевна Миронова. 

През март т.г. Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на руския държавен глава Владимир Путин и на комисаря по правата на децата при президента на Руската федерация Мария Лвова-Белова по обвинение в незаконно депортиране на стотици деца от Украйна, което е военно престъпление.

Москва признава, че е прехвърлила хиляди деца извън Украйна, но казва, че това е направено изключително за защита на сираци и на деца, изоставени във военната зона.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
7 коментара
окрайна к.а.п.у.т

окрайна к.а.п.у.т

24.11.2023 | 00:04

Пържени у.к.р.о.о.р.к.и, моля!

Отговори
5 8
ЯМХ

ЯМХ

24.11.2023 | 07:55

Скрий се гнидо червена.Русоробите путьолизци нямате нямсто в нашето общество.

Отговори
4 3
Какво отвличане бе тъ.панари

Какво отвличане бе тъ.панари

23.11.2023 | 23:59

Хората му осигуряват щастливо бъдеще А вие говорите за отвлични смахната медия смахната медия

Отговори
15 8
rtyrty

rtyrty

23.11.2023 | 23:52

Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за него, но на практика е масово заболяване, но има решение - профилактика или лечение на хемороиди само с едно лекарство, защото здравето е най-важно, прочетете сами ----->> https://mub.me/hemoferon

Отговори
0 6
една трета от всички украинци са избягали в Русия

една трета от всички украинци са избягали в Русия

23.11.2023 | 22:25

после били отвлечени, украфейк!

Отговори
13 15
русофил

русофил

23.11.2023 | 22:14

Е и ? Взето е от сиропиталище.Украинците защо са го държали там.Защото няма кой да го гледа.Руснаците го вземат и гледат. Кое му е лошото? Ами ако детето е щастливо?Това са двойните стандарти на запада.За тях може за други не.

Отговори
18 12
Разбира се, че ще е щастливо. Я какъв баща ще има

Разбира се, че ще е щастливо. Я какъв баща ще има

23.11.2023 | 22:27

То и у нас така някога. Вземат ти детето и после то вместо да тича след овцете, го направят еничарин, а те на уважение са били. Та зависи откъде ще го погледнеш.

Отговори
14 11

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?