Следвайте ни

Отварят за поклонение една от най-старите религиозни сгради в света СНИМКИ

viber icon

Ръководителят на Истанбулската асоциация за защита на околната среда, културата и историческите сгради, Ерхан Чаръшън, каза за медиите, че джамията Лала Хайретин Паша, преди това църквата Дева Мария, е един от най-старите религиозни обекти в Истанбул, както и в света, тъй като историята му датира от началото на пети век.

1600-годишната постройка, днес носеща името Лала Хайреттин Паша в Истанбул, която в миналото е била използвана като синагога и църква, е възстановена в съответствие с първоначалния си вид.

„Построена е от еврейски занаятчии в Константинопол като синагога след получаване на разрешение от римския император. Християните в града обаче се разбунтували срещу решението, разрушили част от синагогата и я превърнали в църква между 400-450 г. през византийската епоха “, каза той.

След превръщането от синагогата в църква, сградата се превръща в един от най-важните центрове на християнството.

"Когато Византия превърна това място в църква, тук се донасят реликвите, част от свещените мощи на Дева Мария. Сред тях има колан. Ето защо се нарича" Поясната църква на Дева Мария ". След това се изграждат още две църкви и тази област се превръща в свещена зона.  Има сведения за това място в спомените на християни, дошли да станат поклонници. След като Света София е повредена при голям бунт през 532 г., центърът на патриаршията се премества в тази църква. Това място служи като център на християните в продължение на 5 години. "

Църквата "Дева Мария" е оцеляла до 1200-те години, но е била силно повредена от латинското нашествие през 1204 г, тогава свещените реликви в църквата са били отнесени в Рим. Религиозната сграда също е служила като център за католическите християни за определен период.

"Има някои знаци на латински върху квадратните тухлени камъни, които намерихме вътре в джамията. Когато ги преведохме, видяхме, че има печати от пети век. Това е доказателство, че това място е построено през не по-късно от пети век", допълни Ерхан Чаръшън.

После сградата е била превърната в джамия 30 години след османското завладяване на Истанбул.

От 2006 г. асоциацията е открила около 400 джамии, чието съществуване е било отдавна забравено.  Асоциацията, действаща и в Одрин, друга бивша османска столица, се състои от академици, изследователи и инженери-геодезисти.

Членовете сканират османски архиви, исторически карти, документи и поземлени регистри и търсят забравените структури, като отиват на полето.  Крайната им цел е възстановяването на тези исторически обекти.

След като бъдат одобрени проектите, архитектите, работещи за асоциацията, проектират структурите въз основа на първоначалния им вид и ги възстановяват с помощта на дарители.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (2)

Ццц

Ццц

20.11.2020 | 20:14

Възстановяват християнски църкви, за да ги направят джамии след това. Подигравка с християнската вяра.

Отговори
0 0
Живко

Живко

20.11.2020 | 14:31

Мишо, в археологията се казва “на терен“. На полето се върши селскостопанска работа.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?