Следвайте ни

Отварят училищата за първолаците в Турция

viber icon

Първокласниците в Турция ще възобновят целодневното обучение в училищата, съобщи Министерството на образованието. След месеци на несигурност на фона на пандемията от коронавирус, училища в страната бяха частично отворени през септември, като учениците в  първи клас се завърнаха в класните стаи за първи път от повече от шест месеца, но първоначално министерството позволи на първокласниците да присъстват само по един, а после само по два дни в седмицата и то само за шест часа на ден.

В четвъртък Министерството на образованието обяви, че първокласниците вече ще бъдат първата група ученици, които ще се върнат в класната стая, и то по за пет дни в седмицата. Според министерството присъствието няма да бъде задължително и родителите, загрижени за безопасността на децата си, ще имат право да изберат онлайн обучение.

Възстановяването на учебните занятия се извършва по-доста сложна схема, съобразяваща се с пандемичната обстановка в страната. Тази седмица Турция  разшири поетапното обхвата на рестартиране на присъственото обучение, като вече всички класове от началното училище, както и учениците от 8-и и 12-и клас ще се върнат в класните стаи, но само за два дни от седмицата.

Министерството заяви, че всички по-рано обявени предпазни мерки ще продължат да се прилагат в училищата, които включват задължително носене на маски и социално дистанциране за ученици и учители, като същевременно забраняват на родителите да влизат в училищните помещения.

Въпреки, че повечето ученици все още не ходят в училище, те са задължени да следят и вземат участие в онлайн уроците, организирани в специален образователен сайт към министерството на образованието. Като на лице са множество подпомагания на нуждаещи ученици с таблети, компютри и безплатен достъп до Интернет в цялата страна.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?