Следвайте ни

Отварят турска джамия в „Градът на 1001 църкви“ СНИМКИ

viber icon

Първата турска джамия в Анадола, намираща се в източната провинция Карс, на границата с Армения, в областта Ани, ще бъде открита за богомолци на 16 август след едногодишна реставрация .

„Джамията Ебу'л Менучехр (Ebu'l Menuçehr) ще бъде отворена на 957-годишнината от завладяването на историческия град Ани“, каза областния управител на Карс Тюркер Окюз пред агенция Демирорен.

Двуетажната джамия е построена от местен търговец, който е назначен от селджукския султан Алпарслан след завземането на Ани през 1064 г., обясни областния управител на Карс.

„Освен възстановяването на джамията, в региона тече процес на археологически разкопки с екип от 35 експерти“, каза губернаторът.

Въпреки че джамията претърпя частична реставрация между 2008 и 2010 г., не всички празнини и дупки по външната конструкция на сградата бяха поправени.

Сега джамията се превърна в затворена структура и в нея ще се провеждат служби, отбеляза Окюз.

Анѝ е столица на средновековното Арменско царство. Намира се на територията на източна Турция, окръг Карс, в непосредствена близост с границата с Армения. 

Между 961 и 1045 г. той е бил столица на арменски владетели от династията Пакрадуни.  
По време на разцвета си, Ани е наброявал 100 – 200 хил. души, което го прави съизмерим за времето си с Константинопол, Багдад и Кайро. След завземането му от селджукските турци, градът е почти унищожен и не е заселван.

Тук се съхраняват и някои произведения на ислямската архитектура от 11 до 12 век.  Ани, който беше включен в предварителния списък на световното наследство от ЮНЕСКО през 2012 г., беше регистриран като обект на световното наследство през 2016 г.

Ани е наречен „Градът на 1001 църкви“. Намирал се е на пътя на множество религиозни маршрути и е сочен за един от най-богатите на изкусно технически и естетически построени религиозни сгради, дворци и крепости.

Снимки Анадолска агенция  

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?