Отварят "Света София" като джамия при засилени мерки за сигурност

Посещението ѝ вече ще е безплатно за всички

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к "Марица" от Истанбул 

 

След като 86 години беше музей, Истанбулската катедрала "Света София" ще бъде отворена утре в петък, но вече като джамия. Местните медии обявяват това като повод за празнуване на мюсюлманите не само в Турция, но и по целия свят.

Тези дни властите в Истанбул се готвят за тържественото откриване, което ще е съобразено с необходимите строги мерки в съответствие с социалното дистанциране, така и с ислямските правила.

"Знаем, че е най-голямото желание на нашите посетители да се молят в Света София", заяви валията на Истанбул Али Йерликая днес, подчертавайки, че са предприели необходимите предпазни мерки, за да задоволят правилно това искане.

Йерликая заяви, че за да имат всички достатъчно време да се молят, структурата ще отвори вратите си за посетители в 10 часа сутринта и ще остане отворена до следващата сутрин.

"Поради пандемията, въпреки, че капацитета на сградата е за  4 хиляди богомолци, утре ще бъдат допуснати само около 1500 души които ще са със специални покани-пропуски, вътре в постройката, а около джамията, пет района бяха определени като зони за молитви за гражданите, две от които са за жени", каза той, като подчерта, че има достатъчно място за всеки да се моли, без да нарушава правилата за социално дистанциране.

Според изявленията на валията ще има 11 контролно-пропускателни пунктове, до района. "За да се ускори и лесен процес на влизане, ние молим нашите посетители да не носят раници или чанти", каза Йерликая.

Освен това управителят напомни, че ще бъде премерена и температурата на посетителите, както и носенето на маски също ще бъде задължително. Ще има 17 здравни пункта, в които 736 здравни служители ще работят активно. На място ще има линейки и хеликоптер.

Тъй като се очаква голям интерес от страна на богомолците, от днес ще бъдат затворени главните пътища водещи до Света София, добави Йерликая.

Столичната община в Истанбул също е взела предпазни мерки за големия ден. Предоставяйки  25 минибуса за безплатен обществен транспорт до джамията, общината направи и безплатни зони за паркиране в района. Общината също планира да раздаде 25 000 бутилки с вода, маски, дезинфектанти и молитвени килими за еднократна употреба.

Света София е сред най-посещаваните обекти в Турция както за местни, така и за чуждестранни туристи.

През 1985 г., музея Света София е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

На 10 юли държавният съвет на Турция отмени постановление на кабинета от 1934 г., което превърна Света София в музей, проправяйки пътя за нейното използване като джамия отново 86 години по-късно. Преди това тя е била джамия от близо 500 години, а преди завземането на Константинопол от османската армия, постройката е била над 900 години главната ортодоксална катедрала. 

На 16 юли 2020, турската дирекция по вероизповеданията (Диянет) подписа протокол за сътрудничество с Министерството на културата и туризма за поемане на стопанисването на Света София след връщането й в джамия.

Съгласно протокола Министерството на културата и туризма ще контролира възстановителните и консервационните работи, а Диянет ще наблюдава религиозните служби.

Архитектурното съкровище също ще бъде отворено безплатно за местни и чуждестранни туристи.

Турция също така гарантира, че въпреки превръщането ѝ в джамия, християнските мозайки ще продължат да се съхраняват.
"В момента работим върху покриването им със завеса (по време на молитви)",  заяви говорителят на президента на Турция Ибрахим Калин.

През последните дни имаше усилени работи по подготовката на Света София за новия си облик. Подът на сградата бе покрит с плътен тюркоазен килим, с османски мотиви. А специални пердета и светлинни завеси ще прикриват иконите, фреските и християнските символи по време на молитвите. 

В неделя Ердоган посети изненадващо Света София, за да инспектира подготвителните работи преди голямото откриване.

Целия турски политически елит е поканен в петък за първата молитва в Света София. Ръководителят на Дианет Али Ербаш лично се обади на лидерите на пет политически партии представени в парламента. Тези партии бяха, освен управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП), Партия на националистическото движение (ПНД), Добрата партия (ДП) и Партията на голямото обединение (ПГО). Единствено про-кюрдската Народна демократическа партия (НДП) не е поканена на събитието.

Ръководителят на ПНД Девлет Бахчели потвърди, че ще присъства на церемонията, както и ръководителят на ПГО Мустафа Дестичи. Лидерката на ДП Мерал Акшенер обаче, въпреки че първоначално потвърди присъствието си, няма да участва в церемонията, тъй като в момента е в самоизолация поради съмнение за коронавирус.

Лидерът на главната опозиционна партия ПНД , Кемал Кълъчдароглу отхвърли поканата. 

Превръщането на Света София в джамия получи както големи похвали, така и критики както отвътре, така и извън Турция.

Мюсюлманската общност като цяло приветства този ход, тъй като през последните няколко седмици ислямски лидери изпратиха писма до Ербаш, като изразиха благодарност за решението.

В сряда в телефонен разговор руският президент Владимир Путин и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призоваха Света София да служи като "символ за мир и разбирателство".
Те подчертаха и „изключителната културна, историческа и духовна важност на този уникален обект в световното наследство“.

Преди това Русия официално заяви, че няма да се намесва във вътрешните работи на Турция. Но ключови политици и ръководството на Руската православна църква разкритикуваха решението на Турция.

"Заплахата за Света София е заплаха за цялата християнска цивилизация - и следователно за нашето духовенство и история", каза патриарх Кирил, ръководител на Руската православна църква, по-рано този месец.

Съединените щати, Европейският съюз и ЮНЕСКО също изразиха безпокойство от преустройството на музея.

"Чуждестранните реакции срещу превръщането на Света София в джамия са безпочвени", заяви  Ердоган в отговор на критиките. „Това е въпрос на вътрешната ни политика. Никой няма право да се намесва в тази тема “, каза президентът. „Трябва да бъда честен“, заяви Ердоган, „Това (превръщането на Света София в джамия) беше най-голямата ни мечта, когато бяхме млади. Особено сме щастливи, че сбъдваме мечтата си сега. “

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Адолф Джугашвили

Адолф Джугашвили

23.07.2020 | 18:38

Ц - Ц -Ц :(

Отговори
1 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?