Следвайте ни

Отварят селските училища в Турция, раздават половин милион таблети

viber icon

Постепенното възобновяване на  присъственото обучение в турските училища продължава, тъй като повече ученици от началните и средните училища се завръщат в класните стаи през следващата седмица, докато хиляди ще получат безплатни таблети за дистанционно обучение. 

Търсейки оптимален баланс между дистанционното образование и присъственото обучение в училище, Турция реши да позволява поетапно на все повече ученици да посещават училищата.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че по-голямата част от учениците в началните класове ще започнат приисъствени занимания в понеделник. Министърът на  образованието Зия Селчук сподели повече подробности за възобновяването на учебната година на фона на пандемията от коронавирус, която нанесе сериозен удар върху образованието.


Селчук обяви на пресконференция във вторник в  Анкара, че втори, трети, четвърти, осми и 12-ти клас, както и ученици от специализирани училища, ще могат да посещават уроци от 12 октомври.

Училищата бяха затворени на 16 март, дни след като страната потвърди първия си случай на коронавирус.

Учебната 2019-2020 година беше официално обявена за завършена през юни. Първоначално беше обявено, че училищата ще отворят отново на 31 август. Но повторното нарастване на броя инфектираните с COVID-19 отложи възобновяването на учебната година за 21 септември, когато само учениците в детските градини и първокласниците се върнаха в училище при специални условия. В понеделник професионалните гимназии започнаха да приемат ученици. Учениците от други класове са на онлайн обучение и телевизионни програми на обществената телевизия, предлагащи телевизионни часове.


Селчук каза, че учениците ще посещават училищата, за сега само два дни в седмицата, а класните стаи ще имат намален брой ученици като предпазна мярка срещу пандемията, докато учебните часове също ще бъдат намалени. В останалите дни учениците ще посещават онлайн класове в интернет.

Правителството работи по различни сценарии за повторно отваряне на учебните заведения от месеци и се консултира с Научния консултативен съвет за коронавирус към Министерството на здравеопазването. „Ние следваме схема за постепенно отваряне, основана на научните данни и чрез приоритизиране на нуждите на нашите деца“, каза Селчук.

Понастоящем училищата работят със строги хигиенни мерки. Персоналът и учениците трябва да носят маски и социалното дистанциране се налага, докато родителите нямат право да влизат в училищните помещения. Присъствието не е задължително, но тези, които не посещават присъствени класове, трябва да посещават онлайн курсове. Образователна мрежа, създадена от министерството, наблюдава напредъка на учениците. Министърът каза, че доброто управление на ситуацията им е помогнало да продължат напред.

Селчук каза, че във всяко училище има „екипи срещу COVID-19“, които следят за прилагането на правилата, а учителите са обучени как да се справят с ограниченията. „Родителите, загрижени за състоянието на децата си, ще се чувстват спокойни, когато видят колко добре се следи процесът. Видяхме, че посещаемостта се увеличава за кратко време за първите класове след първата седмица “, каза той.

Селските училища ще бъдат отворени за всички класове за индивидуални класове, но местните комисии за пандемия могат да решат дали да ги затворят въз основа на броя на инфекциите в района.

За дистанционно обучение Турция се стреми да осигури достъп за милиони ученици. За студенти без интернет връзка в цялата страна се създават „центрове за подкрепа“. Подобни на интернет кафенета, тези места позволяват на учениците да посещават класове на живо. Няколко благотворителни организации също стартираха кампании за даряването на таблети и компютри и други материали, за да помогнат на повече ученици да се включат в онлайн класовете. Селчук каза, че правителството ще раздаде 500 000 таблети на учениците, които не могат да си ги позволят през следващите дни.

Снощи Турция съобщи за още 1603 нови пациенти с коронавирус и 1320 излекувани през последните 24 часа, съобщи министерството на здравеопазването. Общият брой на пациентите сега е 326 046, а излекуваните са общо 286 370, според данните на министерството. През последните 24 часа бяха проведени над 115 600  теста за COVID-19, което доведе до над 10,93 милиона. Броят на загиналите от вируса достигна 8498, с още 57 смъртни случая.

Цифрите също така показват, че броят на пациентите в критично състояние е 1412, докато 6,2% от пациентите са развили пневмония тази седмица.

„Трябва да намалим броя на нашите активни случаи“, заяви министърът на здравеопазването Фахретин Коджа в Туитър, като добави, че единството на гражданите в следването на здравните мерки би помогнало силно на всички за борбата с болестта.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?