Следвайте ни

Отварят Мека за поклонници, но правилата са жестоки

viber icon

Мюсюлмани, носещи маски на лицата си, обиколиха най-свещеното място на исляма по социално дистанцирани пътеки в неделя, след като саудитските власти частично възобновиха целогодишното поклонение - умра. В Саудитска арабия има жестоки мерки срещу коронавируса.

Хиляди поклонници влязоха на групи в Голямата джамия в свещения град Мека, за да изпълнят ритуала на обикаляне на свещената Кааба, кубична структура, на която се молят мюсюлманите по света.
 
Умрата, поклонението, което може да се осъществи по всяко време, обикновено привлича милиони мюсюлмани от цял свят всяка година, но беше спряно през март поради пандемията на коронавируса.
 
Поклонението ще бъде върнато към живот на три фази, като саудитският министър на поклонението Мохамад Бентен каза миналата седмица, че 6000 поклонници на ден ще имат право да изпълняват умрата „в рамките на определен период от време“.
 
Според държавни медии са взети множество предпазни мерки за предотвратяване на епидемии по време на умра.
 
Почитаният Черен камък в източния ъгъл на Кааба - който е обичайно, но не е задължително да се докосва по време на поклонението - ще бъде недостъпен, докато Голямата джамия ще бъде стерилизирана преди и след всяка група поклонници.
 
Всяка група от 20 или 25 поклонника ще бъде придружена от здравен работник и медицински екипи ще бъдат на място в случай на извънредна ситуация, каза Бентен.
 
В рамките на втория етап от 18 октомври броят на поклонниците на умра ще бъде увеличен до 15 000 на ден, като на максимум 40 000 души, включително поклонници и други богомолци, е разрешено да извършват молитви в джамията.
 
Посетителите от чужбина ще бъдат допуснати при третия етап от 1 ноември, когато капацитетът ще бъде увеличен на съответно 20 000 и 60 000.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?