49
Следвайте ни

Отровна риба лъв нахлува в Егейско море

viber icon

Червена риба лъв (Pterois volitans), която е считана за отровен вид, се очертава като нова заплаха в Егейско море, предупреждават турски експерти. Инвазивната риба произхожда от Червено море и макар да е много красива и не е вредна за хората, тя лови по-малки риби. Това се очаква да повлияе негативно върху екосистемата, прогнозират морски учени.


Подобно на други инвазивни видове, рибата смени местообитанието си, като се среща все по-често в турски води поради изменението на климата. Всъщност рибата лъв за първи път навлезе в Средиземно море в началото на 90-те години на миналия век през Суецкия канал. От 2012 г. този вид е по-разпространен по крайбрежието на Егейско море, особено край Измир.


Хамдула Арас, професионален водолаз в Карабурун в Измир, казва, че са започнали да срещат все повече и повече от тези риби и популацията им е съсредоточена предимно край бреговете на област Сеферихисар. „Рибата не е отровна, освен ако не я докоснеш. Тя отдавна е популярна сред подводните фотографи поради цветното си тяло и дори имахме хора, които идваха специално тук, за да снимат риба лъв“, каза той пред Анадолската агенция (AA) в понеделник.


Професор Мурат Билеченоглу, експерт по хидробиология от университета Аднан Мендерес, казва, че първите наблюдения на риба лъв са се случили край бреговете на Искендерун в южната част на Турция и за по-малко от пет години тя е станала преобладаваща по крайбрежието на Измир. Билеченоглу каза, че видът е силно устойчив на температурата и солеността на водата, което му позволява да се множи лесно. 


„Докато Суецкият канал е отворен, тук ще сме свидетели на редица по-инвазивни видове“, каза той. Билеченоглу добави, че рибата лъв представлява заплаха особено за рибите, живеещи близо до брега, нейната „основна храна“.


Професор Окан Акьол от университета Еге каза за АА, че тъмния групер и белият групер са сред основните хищници срещу рибата лъв. За съжаление броят им е намалял в турските води поради тежкия риболов.  

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?