49

Отровиха съпругата на шефа на украинското военно разузнаване

Съпругата на началника на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов е била диагностицирана с отравяне с тежки метали

Няколко украински медии, включително Бабел, Украинска правда, NV и РБК-Украйна, съобщиха това с позоваване на източници.

Марианна Буданова в момента е в болницата, където е била хоспитализирана след дълго влошаване на здравето. "Курсът на лечение вече завършва, след което лекарите ще я наблюдават“, казал източник от Главното разузнавателно управление.

Той отбелязал, че веществата, идентифицирани в тялото на Буданова, "не се използват по никакъв начин във всекидневието или военните дела“. "Тяхното присъствие може да означава умишлен опит за отравяне на конкретно лице“, добавил източникът.

Самият Буданов не е отровен и здравословното му състояние е добро, съобщиха от спецслужбите.

Кирило Буданов

Източници на "Украинская правда" в сектора за сигурност твърдят, че съпругата на Буданов "най-вероятно е била отровена чрез храна“. "Тя се оплака, че се чувства зле, затова ѝ направиха изследвания, които разкриха отравяне“, казали събеседниците.

Според тях отравяне е установено при още няколко служители на ГУР. „Тъй като съпругата на Буданов е дребна и лека, това се прояви по-бързо при нея. Отравяне беше потвърдено при още няколко служители: те просто са по-едри, не са забелязали нищо и сега също се лекуват“, казали източниците на изданието.

Правоохранителните органи провеждат разследване на възможен опит за убийство на съпругата на началника на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, пише РБК-Украйна.

Бившият шеф на Службата за външно разузнаване на Украйна Валерий Кондратюк потвърдил пред Meduza, че Марианна Буданова е била отровена.

"Току-що говорих с Кирило Алексеевич, той потвърди факта на отравяне. Били са засегнати определени органи. Към момента лечението е приключило, няма опасност за живота ѝ. Сега следователи работят с нея, установяват как и при какви обстоятелства е настъпило отравянето“,

казал той.

„Има една версия къде може да се е случило това и какви хора може да са били наблизо тогава. Но те нямаха особени прояви, така че все още не мога да потвърдя, че отравянето е станало точно тогава и тези хора са присъствали“, добавил той. Според него това все още е "само предположение“ и "все още няма окончателна експертиза, която да го потвърди“.

Кондратюк предположил, че съпругата на Буданов може да е била отровена от руските разузнавателни служби. Тази версия не е потвърдена.

Кирило и Марианна Буданова са женени от 2013 г. Това е вторият брак за шефа на ГУР. Буданова е психолог по образование. През 2020 г. тя се кандидатира за депутат във Върховната рада от партията на Виталий Кличко "Удар“. През 2021 г. е била съветник на кмета на Киев по въпросите на борбата с корупцията в областта на младежката политика и спорта.

Според Кирило Буданов от началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна съпругата му постоянно живее с него в офиса му. Тя обаче не работи в Главното разузнавателно управление, а се занимава с доброволческа дейност.

През лятото на 2023 г. Главното разузнавателно управление заяви, че Кирило Буданов вече е преживял повече от дузина покушения срещу живота му. В същото време руската пропаганда разпространява слухове за раняването и смъртта на началника на Главното разузнавателно управление, съобщи Mediapool.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
656

656

28.11.2023 | 17:52

Тези започнаха сами да се избиват, нали съпругът вече е опозиция на зеления потник и живее в чужбина

Отговори
3 5
Стига си лъгал,

Стига си лъгал,

28.11.2023 | 17:57

митрофанчо путьовски

Отговори
4 4
656

656

28.11.2023 | 21:16

Трябва да четеш и слушаш и любимите ти западни и амер.медии, не само нашите слуги. Подоляк амер.го готвят да сменя слугата им, че доста пари и оръжие открадна, американско джендърче.

Отговори
2 2
Вярно, един новичок не могат да направят като хората

Вярно, един новичок не могат да направят като хората

28.11.2023 | 17:48

Но пък не се отказват. Че иначе началниците там ще им видят сметката. И не с нефелния новичок, а с полет от прозореца.

Отговори
7 0
Шорко

Шорко

28.11.2023 | 15:45

не действа тоя Новичок и не действа!

Отговори
5 5
Лош

Лош

28.11.2023 | 15:24

Личи и на мутрата каква "психоложка"е.

Отговори
11 13
Пловдив

Пловдив

28.11.2023 | 15:12

Украинците искат сваляне на зеленски и съд на гада.

Отговори
12 16
На баба ти

На баба ти

28.11.2023 | 17:48

гъза.

Отговори
9 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?