Следвайте ни

Отпускат нови стипендии за бг студенти на Острова след Брекзит

viber icon

Редица британски университети предвиждат варианти за запазването на студентите от Европейския съюз след Брекзит. Сред мерките са въвеждането на интензивни двегодишни бакалавърски програми, отварянето на кампуси в други страни, например в Кипър, и специални стипендиантски програми.

Може да има промени в приема на студенти във Великобритания от догодина, но все още не се знае какво би било споразумението на Великобритания с ЕС за първокурсниците, които ще започнат да учат в британски университети от септември 2021 г., заяви Стефка Златева - мениджър за висше образование в консултантската фирма, която ще организира на 22 и 23 февруари в НДК изложението "Световно образование" .

Документи за прием в британски университети от академичната 2020/2021 година са подали 1710 българи. Това е с около 10% спад спрямо 2019 г., когато кандидатите са били 1900, посочи Златева.

Сегашните условия за прием (такси и кредитиране) на студентите във Великобритания се запазват на 100% за преходния период до 31 декември 2020 г., информира Златева. Тя увери, че българските ученици, които сега са в 12-и клас и им предстои да започнат да учат в британски университети от септември 2020 г., таксата им за обучение остава непроменена - 9250 британски лири, и се запазва студентското финансиране, което покрива таксата за обучение за целия период на висшето им образование. Българските студенти ще ползват "статута на уседналост", за който трябва да се регистрират до 30 юни 2021 г., за да обезпечат престоя си след 31 декември 2021 г. Студентите от ЕС, започнали обучението си преди 31 януари 2020 г., ще се възползват от безплатното здравеопазване до края на следването си, като трябва да имат европейска здравна карта. При промени в системата на здравеопазването във Великобритания за граждани от ЕС, след 31 декември 2020 г. студентите е възможно да се наложи да сключат допълнителна здравна застраховка, обясниха консултантите.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?