4020

Отнеха кипърското гражданство на още двама руски и украински милиардери

Двамата олигарси получиха гражданство, като кандидатстваха по програмата "златен паспорт"

Министерският съвет на Република Кипър миналата седмица лиши още двама чужденци от техните „златни“ паспорти. Те бяха получили кипърско гражданство в замяна на инвестиции през 2011 и 2012 г., когато на власт беше Димитрис Христофиас. 

Руснакът Игор Кесаев попадна под санкции от Европейския съюз и Великобритания, а украинецът Константин Григоришин попадна под руски санкции.

ИХА

Константин Григоришин е от Запорожие, Украйна. Той направи своето състояние от продажбата на украински метал в Русия. Григоришин получи украински паспорт през 2016 г. и гражданство на Република Кипър в замяна на инвестиции през 2011 г.

През ноември 2018 г. той беше сред 322 граждани на Украйна, срещу които руските власти наложиха санкции. През ноември 2020 г. съдът го осъди на затвор за укриване на данъци в размер на 18 милиона долара и го осъди да плати $32 милиона долара.

През 2015 г. Григоришин беше включен в класацията на международното издание Форбес със състояние от $1,1 милиарда. Той е в списъка на най-богатите бизнесмени в Русия. През 2021 г. активите му, според украинската версия на Форбес, са намалели до $275 милиона.

Руският олигарх Игор Кесаев е родом от Северна Осетия. Той натрупа богатството си от търговия с вносни храни и алкохол. Притежава дялове в дистрибуторската група Мегаполис (най-големият продавач на цигари в Русия) и небостъргача Меркюри в Москва Сити. Кесаев притежава и верига супермаркети Дикси в Русия.

ИХА

Той получава паспорт на Република Кипър през май 2012 г. След инвазията на,Русия в Украйна, той попадна под санкции от Европейския съюз и Великобритания през 2022 г.

В международната класация на Форбес за 2024 г. той заема 541-во място със състояние от $5,6 млрд. 

До сега в Кипър са лишили 21 руски милиардери от гражданство.

Руският милиардер Игор Кесаев, който контролира по-голямата част от пазара на цигари в Русия, прехвърли 8 милиона евро през Холандия през февруари-март 2022 г., точно преди ЕС и САЩ да му наложат санкции.

Кесаев притежава около 40 на сто от акциите на компанията "Мегаполис", най-големият дистрибутор на цигари в Русия, и ги съхранява във фиктивна компания "Мегаполис Инвестмънт", регистрирана в Хага.

ИХА

Финансовите отчети на компанията, подадени в Холандската търговска камара, показват, че през 2021 г. Кесаев е получил около 80 милиона евро годишно разпределение на печалбата от тези акции. Тези милиони той превежда ежегодно през Холандия към малката си фирма в Кипър.

Украинският бизнесмен Константин Григоришин има значителен бизнес в Русия. Той е обвинен от Москва в укриване на данъци в размер на 674,934 милиона рубли (над 7 млн. евро).

Органите на реда вече са извършили обиски в руски предприятия, собственост на бизнесмена, и са описали имуществото му. Също така, след решения на московски съд, недвижимите имоти на предприемача бяха конфискувани, включително 2 апартамента и къща в центъра на Москва, както и къща в село Горки-2, район Одинцово, Московска област.

Бизнесменът е акционер в холдинга Energy Standard, по-голямата част от чиито активи се намират в Украйна. Компанията има и собствени предприятия в Русия. Украинските медии наричат ​​Григоришин един от най-близките хора на бившия украински президент Петро Порошенко.

Григоришин е събрал колекция от картини на стойност $300 милиона, включваща творби на видни автори като Амедео Модилиани, Тамара Лемпицка, Александър Богомазов.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?