49

Отменят извънредното положение заради цистерните с амоняк в Пирот

Очаква се днес в Пирот да отменят извънредното положение, обявено преди 22 дни заради катастрофата с влаковата композиция с цистерни амоняк. Вчера след обяд приключи изправянето и извеждането на последната цистерна с амоняк. Железопътната линия Димитровград - Пирот е пусната от снощи, предаде БНР.

Оказва се, че все още екипите по обезвреждането на 4-те дерайлирали цистерни трябва да продължат работата си - три от тях, с по 40 тона амоняк всяка, са вече на гарата в Пирот, като днес или утре трябва да бъдат пренатоварени на автоцистерни.
Най-проблемната цистерна, която беше повредена и течеше през цялото време, е източена преди седмица и тя беше вдигната първа. Сега е преместена на жп станцията в Страничене, вероятно ще бъде бракувана.

В Пирот се коментира, че на българска територия има много влакови композиции и товари, които чакат да бъдат придвижени по направлението Цариброд - Пирот - Ниш. През нощта към България е отпътувал екипът от десетина служители на Компанията "Железопътна инфраструктура", с два жп крана, които бяха изпратени на мястото на катастрофата на 6 януари.

На практика българският екип се справи със ситуацията, като вдигна дерайлиралите цистерни, за което колегите им в Сърбия и местното население са им искрено благодарни за проявения професионализъм.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?