71

Отмениха концерт на турска певица, подкрепяла ЛГБТ

Концертът на турската певица Ирем Дериджи в провинция Елазъг, Източна Турция, беше отменен след като беше атакувана от ислямистки партии, за толерантността ѝ към ЛГБТ общността в страната.

DHA

Дериджи беше поканена на гастрономически фестивал в провинцията и трябваше да излезе на сцената на 30 септември. Ръководителят на местната организация на консервативната партия HÜDA-PAR Ясин Каваклъ заяви, че Дериджи „не е подходящ за моралните ценности на хората от Елазъг.“

 

„Онези, които организираха този фестивал, трябва да се стремят да покажат, че не показват същата позиция като перверзниците, подкрепящи хомосексуализма, и трябва да се откажат от този погрешен избор“, каза Каваклъ.

DHA

След това изявление организаторите на фестивала обявиха, че са отменили концерта на певицата, предаде всекидневника Сьозджу.

 

Ръководителят на Камарата на ресторантьорите и сладкарите в Елазъг Зюлфю Тархан каза, че са взели такова решение поради „настояването на някои неправителствени организации и политически партии“. „Ирем Дериджи също участва в откриването на търговски център през 2021 г., но тогава никой не беше показал подобна реакция. Въпреки това, когато тази година обявихме, че певицата ще излезе на сцената на нашия фестивал, тези консервативни организации се противопоставиха на инициативата и се стигна до решение за отмяна на концерта” заяви Тархан.

DHA

Дериджи осъди решението за отмяна, като каза, че ще се срещне с феновете си в Елазъг „възможно най-скоро“. „Не бих дискриминирала хората според техния цвят, език, религия, раса или пол! Аз просто обичам всички хора! И то много! Обичам те много Елазъг!“ написа тя в профила си в Инстаграм.

В България клипове на певицата могат да се гледат по някои музикалнии канали, в това число и Балканика. Тя е имала концерт в Кърджали през 2015 г.

ЛГБТ е акроним, от първите букви на думите и означаващ всички лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?