71

Отмениха коледните тържества в Сирия и Витлеем заради войната в Газа

За да покаже солидарност с хората в Газа, които са подложени на интензивни бомбардировки от израелската армия, община Витлеем на Западния бряг отмени всички коледни тържества тази година.

Католическата архиепископия на Алепо в Сирия също се обяви, че тази година няма да има коледни тържества с мотива, че „хората страдат в региона, който е родното място на Исус Христос“.

Община Витлеем, която по традиция е домакин на колоритни коледни тържества всяка година, реши да организира различно събитие тази година в знак на солидарност с палестинците в Газа.

Община Витлеем организира художествена творба, наречена „Рождество Христово под отломките“ на площад Мангер, където коледната елха винаги се украсява със светлини.

Изобразявайки сцената на Рождество Христово сред руините на разрушената сграда, произведението символизира борбата и страданието, пред които е изправен палестинският народ в Газа.

Палестинският министър на туризма Рула Маая, в речта си при откриването на събитието заедно с кмета на Витлеем Хана Ханания, заяви: „Това е послание към целия свят. Цял свят празнува Коледа, но Витлеем не. Витлеем празнува Коледа по различен начин. Даваме послание на целия свят, че Палестина страда тази година. Витлеем страда. Витлеем празнува Коледа сред руините."

Кметът Хана Ханания заявява, че са установени паралели между историята за раждането под развалините и ситуацията в Газа.

Ханания призова международната общност да се намеси в несправедливостите, пред които са изправени палестинците както в Газа, така и на Западния бряг.

Израел обяви война, след като съоръженията на екстремистите са свързани с Хамас, пресякоха границата на 7 октомври, убивайки около 1200 души и вземайки близо 240 заложници.

Повече от 20 000 палестинци са били убити и повече от 53 000 са ранени във войната на Израел за унищожаване на Хамас, според здравни служители в Газа.

Въпреки нарастващите международни призиви за прекратяване на огъня, Израел се зарече да продължи войната, докато Хамас не бъде унищожен и отстранен от властта в Газа и всички заложници не са освободени.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
aaa

aaa

24.12.2023 | 23:04

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Отговори
0 3

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?