49

Отломки от трусовете застрашават земеделието в Турция

Текущата работа по отстраняване на отломки в 11 засегнати от земетресение провинции продължава усилено. Това изведе въпроса за безопасността на селскостопанските продукти от района на дневен ред. 

Според Грийнпийс общото количество отломки е 100 милиона тона.

DHA

Експерти предупреждават, че изхвърлянето на строителни отпадъци върху или близо до земеделски земи може да причини безпрецедентна вреда не само на хранителните култури, но и на околната среда.

Отпадъците може да засегнат водните ресурси и биоразнообразието, предупредиха те. Това можело да предизвика верига от проблеми, които ще се отразят негативно на цените на храните и износа.

DHA

11-те провинции, засегнати от земетресението, представляват 20 процента от производството на земеделски култури в Турция. 

Баки Ремзи Суикмез, президент на регионалната Селскостопанска камара, потвърди съобщенията, че част от отломките са били изхвърлени в речни корита и земеделски площи.

DHA

Много магазини продаващи пестициди също са били унищожени при земетресенията в югоизточна Турция. 

Суикмез предупреди: „Ако пестицидите под развалините не бъдат изолирани, а останат смесени с общите отломки, те ще останат рискови, когато влязат в контакт с дъждовна вода“, допълни той. „Ако не се събират на определени места и не се съхраняват по различен начин, можем да имаме сериозни екологични проблеми.“

DHA

Хюсейн Демирташ, президент на Асоциацията на турските фермери, също алармира, че безопасността на храните е застрашена. „Пролетта е най-продуктивното време за засаждане на разсад от пресни зеленчуци и плодове“, допълни той.

„Производството спешно трябва да бъде съживено, за да може земеделието и животновъдството да се възобновят.

Според Гьозде Севинч от Грийнпийс биоразнообразието и дивата природа в региона са изложени на риск. „Не сме свидетели на никаква сегрегация на място по време на премахването на отломките“, сподели тя.

„Под развалините има трактори и техника. Има нужда от подкрепа и спешни заеми в земеделския сектор. Ако хората напуснат района, няма да имат шанс да се върнат. Трябва да има план за развитие на земеделието. В противен случай загубата на растителна и животновъдна продукция в региона може да има опустошителен ефект върху региона и Турция като цяло.

АА

Липсата на селскостопански работници също представлява основен проблем. „В района не останаха селскостопански работници. В момента в беритбата на цитрусите има проблем с работната ръка, продукцията остава неприбрана“, сподели Севинч.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?