4020

Отложиха за втори път полета на първия турски космонавт, излита на 19 януари

Отлага се полетът на първия турски космонавт до Международната космическа станция (МКС), съобщи пред БТА служител на турското министерство на промишлеността и технологиите.

Церемонията по изстрелването ще може да бъде проследена от планетариум в специална голяма шатра, изграден на площад Къзълай в Анкара от министерството на промишлеността и технологиите.

Служителят на министерството на промишлеността пред планетариума на площад Къзълай посочи пред БТА, че планираното за тази нощ в 01:11 ч. местно време (00:11 ч. българско време) излитане на първия турски космонавт Алпер Гезеравджъ заедно с екипажа на мисията AX-3 (Axion Mission 3) от базата Кейп Канаверъл в щата Флорида, САЩ, се отлага за 00:49 ч. на 19 януари. Решението за отлагането на полета е взето заради силен вятър.

Церемонията по изстрелването ще може да бъде проследена и от специално разположен планетариум на площад Таксим в Истанбул, както и от научни центрове в окръзите Коня, Бурса, Анталия, Трабзон, Кайсери.

По време на двуседмичната мисия на Международната космическа станция Гезеравджъ се планира да извърши 13 различни научни експеримента.

Полетът на Гезеравджъ се отлага за втори път. Планираше се той излети за МКС на 9 януари. 

През 2021 г. президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви стартирането на национална космическа програма, включваща обучение на космонавти и изпращане на собствена ракета до Луната. Стойността на космическата програма възлиза на 6 млрд. долара. 

Първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ е бил пилот на изтребител F-16. В продължение на 21 години той е изпълнявал важни мисии в състава на военновъздушните сили на Турция.

По време на двуседмичната мисия на космическата станция Гезеравджъ  ще бъде много зает, тъй като ще направи 13 различни научни експеримента от името на университети и научни центрове в Турция.

Експерименти

Първият експеримент на Гезеравджъ  е разработен от Изследователския център Мармара към Съвета за научни и технологични изследвания на Турция (Tubitak), със седалище в северозападна Турция. Целта му е изследване на производството на сплави с висока якост, устойчиви на високи температури.

Вторият експеримент, разработен от центъра на Мармара, експериментът gMETAL, ще изследва ефекта на гравитацията върху създаването на хомогенна смес между твърди частици и течна среда при условия без химическа реакция.

Експеримент, разработен от Босфорския университет и Център Мармара, включва тестове за растеж и издръжливост на микроводорасли, адаптирани към сурови земни условия, в условия без гравитация, за да се изследват техните метаболитни промени, да се определи тяхната производителност при улавяне на въглероден диоксид и способността им за производство на кислород, и да са разработи система за поддържане на живота.

Стремежът на проекта Extremophyte, разработен от Университета Еге в Измир, е да разкрие транскриптома чрез следващо поколение секвениране на растения, отглеждани в космоса и на Земята, които са изложени на солен стрес, и да сравни някои физиологични и молекулярни реакции на гликофитни и халофитни растения към солния стрес при микрогравитация.

Експериментът Metabolom на Анкарския университет има за цел да изследва отрицателните ефекти на условията в космоса върху човешкото здраве. За да ограничи тези ефекти, експериментът предвижда изследване на физиологичните и биохимичните промени в генната експресия и метаболизма на астронавтите, участващи в космически мисии.

Експериментът Myeloid, разработен от Университета Хаджетепе в Анкара, има за цел да измери и оцени условията на пътуване и космоса и щетите от космическата радиация, на които участниците в космическата мисия са изложени имунологично на ниво миелоидни супресорни клетки.

Експериментът Message, разработен от Университета Юскюдар в Истанбул има за цел с помощта на CRISPR технология за генно инженерство да идентифицира гени, чиято функция все още не е открита, и да определи кои имунни клетки ще бъдат пряко засегнати от гравитацията по време на космически мисии.

С експеримента Algalspace, разработен от Истанбулския технически университет Йълдъз, данните за растежа в космоса на микроводорасли от антарктическите води и от умерения климат ще бъдат сравнени и за първи път ще бъде проведено проучване за използването на полярни водорасли в космоса. В космоса водораслите ще бъдат изследвани за получаване на кислород от въглероден диоксид, допълнително снабдяване с храна, подобряване на водата и поддържане на живота.

Експериментът CRISPR-Gem, също на Университета Йълдъз, ще изследва ефективността на техниките CRISPR за генно редактиране при растения в условията на микрогравитация, за да се разберат и подобрят защитните механизми на растенията, които са скелетът на системите за биорегенерация, предназначени да осигурят устойчива система в дългосрочни космически мисии, едно от основните препятствия за бъдещето на човечеството в космоса.

С експеримента Pranet, подготвен от студенти от „Муз Сайънс енд Арт Сентър“ (Mus Science and Art Center), ще бъде изследван ефектът на прополиса върху бактериите в условията на микрогравитация.

Експериментът VocalCORD на Университета Халич в Истанбул ще се опита да открие смущения във физиологията на дихателната система от честотни промени в гласа с помощта на изкуствения интелект на смарт часовник и да изследва ефекта от липсата на гравитация върху човешкия глас.

Експериментът за насищане с кислород на Университета Нишанташъ в Истанбул търси разликите и нарушенията, причинени от ниската гравитация, чрез изчисляване на нивото на кислород във въздуха, подаван с помощта на изкуствен интелект.

При експеримента Miyoka от Изследователския институт за космически технологии „Тубитак“ (Tubitak) Гезеравджъ ще запои безоловни компоненти на електронна карта в станцията и по-късно обратно на Земята ще ги подложи на подробно изследване, тествайки ефекта на микрогравитацията върху процеса на безоловно запояване.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?