Следвайте ни

Отложиха „Берлинале“ за лятото на 2021 г.

viber icon

Един от най-престижните европейски кино фестивали – „Берлинале“ също стана символична жертва на пандемията. Вместо да се проведе през февруари, той се измества за месец юни. Въпреки това фестивалната селекция ще бъде представена пред зрителите през месец февруари. Март пък ще е периодът за решенията на журито. Всичко това онлайн! Избраните филми ще могат да се гледат на виртуалния Европейски филмов пазар.

Предвижда се, ако ситуацията с Covid-19 се подобри, обичайната церемония със зрители и гостувания на представители на седмото изкуство да се състои през юни. Събитията ще се проведат както в обичайните си зали, така и на открити летни кина. На закриването ще бъдат връчени и наградите „Златна мечка“ за най-добър филм и седем статуетки „Сребърна мечка“ за постижения в киноиндустрията.

Първоначално организаторите са пуснали разрешение за провеждането на фестивала през април, но германското правителство не го е одобрило. Същото е и основен спонсор на събитието. Бюджетът за изданието през 2020 година, например, възлизало на 27, 2 млн. евро.

Това е първият път в историята на международния фестивал, създаден през 1951 година, в който се налага да бъде отменен.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?