Следвайте ни

Откриват високоскоростна метро линия до летище Истанбул СНИМКИ

viber icon

Турският министър на транспорта и инфраструктурата заяви днес, че новата метролиния на Истанбул, свързваща сърцето на града с новото мега летище в Истанбул, ще бъде открита до края на април 2021 година.

В разговор с репортери след инспекция на изграждането на метрото, Адил Караисмайлоглу отбеляза, че първоначално ще бъде отворена първата част от проекта между квартал Кяътхане и летище Истанбул, а втората част между квартал Халкалъ и летището се планира да бъде завършена през 2022 година.

„В момента 4500 служители работят за завършване на проекта. След като приключи строителството, метро мрежата на Истанбул ще достигне 324 километра “, каза той.

Новата линия ще превозва пътници от Гайретепе, в Шишли от европейската страна на Истанбул, до новото летище само за 35 минути.

Метрото ще е дълго 37,5 километра, с девет станции и ще бъде най-бързата метролиния в страната, работеща със скорост 120 километра в час.

Очаква се линията да обслужва на ден около 600 000 граждани и гости на Истанбул. Той ще премине през областите Бешикташ, Шишли, Кашитан, Еюп и Арнавуткьой и се очаква значително да намали натовареността на движението в града.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?