Следвайте ни

Откриват най-високата кула в Истанбул с панорамен асансьор СНИМКИ

viber icon

Кулата Чамлъджа, най-високата структура в Истанбул, ще бъде открита днес  на официална церемония от президента Реджеп Тайип Ердоган и министъра на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмайлоглу.


От септември 2020 г. кулата започна да обслужва експериментално едновременно повече от 100 радио предаватели, спасявайки силуета на Истанбул от десетки  антени, които бяха струпани на тепето Чамлъджа. Кулата има капацитет да излъчва 125 излъчвателни предаватели (съвместими с DVB-T2 и DAB). 


С инфраструктурните и екологосъобразните дейности извършени при проектирането и експлоатацията на съоръжението, турските комуникационни и излъчващи дейности ще бъдат приведени в съответствие със световните стандарти и ще бъде приет моделът на „единен предавател“.


По този начин се постига енергоспестяване и се избягва замърсяване на околната среда в района. 


Десетки антени, разположени на хълма Чамлъджа, бяха демонтирани и всички услуги бяха събрани в едно съоръжение. По този начин бе елиминирано електромагнитното и визуално замърсяване, което има сериозни отрицателни ефекти върху околната среда и човешкото здраве.


Това е най-високата структура в Истанбул с височина 369 метра. Тя се намира на височина 587 метра над морското равнище. Веднага след откриването тя ще започне официално да функционира. 


Кулата Чамлъджа и нейните околности ще бъдат атракционен парк и център, който ще допринесе за икономиката и туризма на страната в краткосрочен план със своите магазини за сувенири, кафенета, ресторанти и тераси с уникална гледка.


Строителството започна на 1 март 2016 г.  Изградена е от бетон върху фундамент с дълбочина 21 m. Стоманена мачта с височина 145 м за радио и телевизионно предаване е  монтирана на върха на бетонната част на кулата, която е с височина 224 м.


Кулата е проектирана с авангарден елипсовиден раздвижен дизайн, като основните оси в най-широките части са с диаметър от 13 и 16 м, които намаляват нагоре. Всеки етаж на кулата е висок по 4,50 м. В сградата има две наблюдателни площадки, съответно разположени на 33-ия и 34-ия етаж на височина 148 и 153 м. На 39-ия и 40-ия етаж на височина 153 и 175 м. има разположени ресторант и кафене. Библиотеките и изложбените зали са разположени на приземните етажи.


Панорамен асансьор е част от атракцията на комплекса, като има и сервизен асансьор който обслужва кулата. 


Предполага се, че кулата ще привлича около 4,5 милиона посетители годишно.


Стойността на целия проект приблизително възлиза на 49 милиона щатски долара. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (6)

Anatema - Schetovodstvo

Anatema - Schetovodstvo

30.05.2021 | 10:25

ETO VI EDIN ISTINSKI LIDER NA NAROD I DARJAVA ,KOYTO ZA 20 GODINI NAPRAVI TURTSIYA SVETOVNA SILA PO VSYAKO OTNOSHENIE ! RECEP TAYYIP ERDOGAN - ISTORIYATA NE SAMO NA TURTSIYA,NO I NA SVETA SHTE ZAPOMNI TOVA IME ! PATISHTA,LETISHTA,UNIVIRSITETI,YAZOVIRI,TUNELI,MOSTOVE,BOLNITSI,JAMII,DRONOVE,TANKOVE,ORAJIYA ,RAKETI,KORABI,PODVODNITSI...- SVIDETELI SME NA VAZRAJDANETO-REBESANSA NA POTOMTSITE NA SLAVNITE I SPRAVEDLIVI OSMANLII-TURTSI-MUSLUMANI ! ETO VI REZULTATA OT DEYSTVIYATA NA EDIN ISTINSKI LIDER-POLITIK I PRAKTIKUVASHT M U S L U M A N I N !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
1 0
Anatema - Schetovodstvo

Anatema - Schetovodstvo

30.05.2021 | 10:28

Istinskite tursti-muslumani sa dovolno ot Erdogan i Allah da e dovolen ot nego !

Отговори
1 0
Anatema - Schetovodstvo

Anatema - Schetovodstvo

30.05.2021 | 10:29

Amin!

Отговори
1 0
Ердоган

Ердоган

29.05.2021 | 16:28

преобрази Турция

Отговори
2 0
Арх

Арх

29.05.2021 | 15:20

Кулата е проектирана от турското архитектурно бюро МАА, а изглежда като да е дело на прочутия испанец Сантяго Калатрава.

Отговори
0 1
Anatema - Schetovodstvo

Anatema - Schetovodstvo

30.05.2021 | 10:26

Stiga stazi g e y s k a i zagivashta dvulichnaEvropa !

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?