Следвайте ни

Откриват джамия на известния площад Таксим в Истанбул СНИМКИ

viber icon

Джамия на най-популярния площад в Истанбул се открива от президента Реджеп Тайип Ердоган днес по обед, след традиционната петъчна молитва.

Строежа на джамията, която е пректирана от архитектите Сефик Биркие и Селим Даламан, започна на 17 февруари 2017 г.

Сградата може да приеме 2250 души и към нея има  конферентни и изложбени зали, както и обширен паркинг.


Тя е построена върху терен от 2500 кв. м и е със застроена обща площ над 16 хил. кв. м. Молитвената зона има дървени стенни панели и произведения на калиграфиста Давут Бекташ и миниатюриста Адем Туран, с надписи от Корана.

Специално изтъкани в западната провинция Маниса цветни килими са положени на пода. На стените са окачени шест калиграфски плочи с имената на Аллах, пророка Мохамед и четирите халифа - Абу Бакр, Умар, Усман и Али.

В джамията се намира най-високия 8,5 м. михраб в Турция (молитвена ниша, показваща посоката към Мека). Голям полилей с 60 лампи и диаметър 12 м осветява салона. Кубето има 28 м диаметър и височина 9 м. Двете минарета са високи по 61 м. 


Джамията Таксим, разположена в центъра на една от най-оживените части на Истанбул, отговаря на нуждите на вярващите, тъй като в района имаше само две малки джамии. 

Монументалната постройка е разположена в близост до няколко църкви, като най-близо се намира най-голямата гръцката православна църква в Истанбул "Света Триада".

Опитите за построяване на джамия на площад Таксим в Истанбул са правени от 50-те години на миналия век, но нито една не е била успешна поради бюрократични усложнения. 

Още през 1952 г. е създадена "Асоциация за изграждане и поддържане на джамия Таксим" с цел да се построи на площада. Проекта е спрян през 1983 г. с мотива, че „не е в обществен интерес“.

Строителството е счетено за „ненужно“ от минали правителства и всеки опит за изграждането ѝ се сблъскваше с ожесточена опозиция от страна на светския елит, който твърди, че това е акт на „ислямизация“.

Обекта е одобрен през януари 2017 г. от съвета за опазване на паметниците на културата, като по този начин се премахва последното препятствие за изграждането на джамията, отдавна желана от президента Ердоган.

Той, още като кмет на града от 1994 г., многократно настояваше за изграждането ѝ, въпреки че се сблъска със сериозна опозиция. Президентът предложи изграждането на джамия в района, когато властите планираха цялостен ремонт на площад Таксим преди четири години.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?