Следвайте ни

Откритие в Аляска потвърди ужасна легенда за индианците

viber icon

Международен екип от археолози, ръководен от експерти от Университета в Абърдийн, намерил следи от жестока битка преди 350 години, преданието за която е предавано от местни жители от поколение на поколение, пише pochivka.blitz.bg.

За откритието съобщава Live Science. Става дума за въоръжен конфликт, известен като "война с лъкове и стрели". Досега историците са знаели за това само от легендите за коренното население на Аляска.

Разкопките, извършени в с. Агалигмит, доказват, че легендата не лъже. Археолозите са открили следи от кървава битка, която се е случила преди около 350 години.

Според легендата войната е започнала заради инцидент по време на ритуални игри. Един тийнейджър ударил друг със стрела в окото. Яростният баща наказал нападателя на сина си, като извадил двете му очи. Това довело до война между двете племена.

По време на разкопките са открити останките на 28 души, загинали по време на клането, и около 60 хиляди добре запазени артефакти. Някои от мъртвите са намерени със следи от въже. Вероятно били вързани преди екзекуцията.

Мъртвите лежали с лицето надолу, а изследователите открили дупки в черепите им - следи от рани от стрели и копия. Кога точно това жестоко събитие се е случило, не е известно.

Установено е, че селището е построено между 1590 и 1630 година. Анализът показва, че то е разрушено в резултат на нападение и голям пожар в периода от 1652 до 1677 година.

Легендата за поредица от кървави конфликти от поколение на поколение преминава през индианците от племето Юпик. Например, техните истории казват, че воините на Агалигмиут са били водени от човек на име Пилглук.

Той накарал малката си армия да нахлуе в селото, познато с различни имена, включително Пенгурмиут и Кинармиут. Но жителите на това село са били предупредени предварително. Те направили засада и убили враговете си.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?