Следвайте ни

Откриха запазен снек бар в Помпей

viber icon

Археолози откриха напълно запазен снек бар в древния град Помпей, унищожен от изригването на вулкана Везувий през 79 г. сл. Хр. Това не е първият обект за бързо хранене на римските жители в мъртвия град. По време на минали разкопки са намерени още близо 80 подобни, но това е първото, запазено без никакви щети. Нарича се термопилиум. От него може да се съди кои храни са били предпочитани в древен Рим, което показва още повече за начина на живот в Империята. 

Първите разкопки на термопилиума започват през 2019-а. Лесно се забелязват дълбоки вдлъбнатини, в които са се слагали съдове с топли храни. Открити са и контейнери за съхранени на вино. На дъното на един от тях са намерени останки от смляна бакла, използвана за овкусяване на виното и избистряне на цвета му. 

Плотът е украсен с фрески на животни и растения. Те ще бъдат анализирани от специалисти, според които част от фреските показват какво точно се е предлагало за консумиране. Рисунките са разнообразни – от куче на каишка, през петел, до подводна нимфа, яздеща кон. 

Цялото проучване се ръководи от директора на Археологически парк Помпей Масимо Осана. Пред медиите тя обяснява, че тези павилиони са били предназначени по-скоро за простолюдието. Заможните римляни и владетели не ги посещавали. 

„Сега знаем какво точно са яли хората в онзи трагичен ден“, казва Осана.

Градът е разположен в региона кампания. Открит е  през 1748 година, когато са проведени и първите археологически разкопки. Днес е музей под открито небе.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?