46

Откриха вкаменелости от мегалодон на 195 млн. години край Анталия

Вкаменелостите от изчезнал вид гигантски акули мегалодон, живели в морските екосистеми преди 195 милиона години, бяха открити край Анталия. Дължината на животното била впечатляваща, от 10 до 20 метра.

Находката е открита от работници, докато копаели в мраморна кариера в квартал Коркутели в средиземноморския турски курортен град.

Геоложкият инженер Физули Ягмурлу от университета "Сюлейман Демирел" в югозападната турска провинция Испарта инспектира вкаменелостите и потвърди, че действително това е мегалодон - едно от най-големите морски създания, съществували някога.

Мегалодонът има дебела двойна люспа, подобна на мида, каза Ягмурлу, добавяйки, че формата на техните вкаменелости е подобна на тази на човешкото сърце.

Ягмур Ерен, специалист в мраморната фабрика, каза пред Анадолската агенция, че работниците забелязали находката на повърхността на камък.

Ерен каза, че за първи път се сблъскват с подобен инцидент в мраморната кариера, добавяйки: „В момента излагаме мрамора в кариерата тук. След това той ще бъде изследван по-детайлно от специалисти“.

Снимка: Aгенция Демирорен

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?