Следвайте ни

Откриха византийска галерия под двореца Топкапъ в Истанбул

viber icon

Археологическо проучване под двора на османския Топкапъ сарай в Истанбул разкри галерия от византийска епоха. Смята се, че проходът, състоящ се от три секции, е служил като резервоар за събиране на дъждовна вода през предосманския период.


Дворецът Топкапъ се намира в историческия квартал Фатих в столицата на Османската и Византийската империи. 


Дирекцията на националните дворци, която следи за опазването му, наскоро започна археологически разкопки на дворовете на двореца. Новооткритата галерия е разкрита по време на разкопките на Първия двор, който е най-големият. Вътрешният двор е с изглед към морето, има стръмен склон и някога там се е намирала църквата Св. Ирина. 


Професор Ахмет Чапоглу, заместник-директор в дирекцията, каза, че са открили галерията, когато са правили ново озеленяване на двора в търсене на следи от византийска история на мястото. „Галерията се намира близо до Императорската порта южно от двореца, от където султанът е влизал в двореца.
 
Чапоглу допълни пред Анадолската агенция, че в района ще бъдат проведени допълнителни разкопки, тъй като "на това място има многовековна история, чакаща да бъде открита." 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Zakrivaiiii

Zakrivaiiii

24.04.2021 | 14:02

Zakrivai gadnata sgan mrasna

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?