Следвайте ни

Откриха вход на храма на Зевс в Турция, който е на 2000 години СНИМКИ 

viber icon

Монументалната входна порта на светилището на храма на Зевс в древния град Айзаной, разположена в квартал Лавдархисар в западна провинция Кютахя, Турция, беше открита по време на скорошни разкопки.

Разкопките се извършват от дирекцията на музея в Кютахя в древния град, който беше включен в предварителния списък на ЮНЕСКО за световното наследство през 2012 г. и е на 50 километра от центъра на града. Координаторът на разкопките, ръководителят на катедрата по археология на университета Думлупънар, професор Гьокан Джошкун, каза пред Анадолската агенция (AA), че историята на древния град датира от около 5000 години.

Обяснявайки, че портата е намерена по време на разкопките, проведени със 100 работници и 25 души технически персонал, Джошкун допълни: „Вследствие на усилената ни работа започнахме да разкриваме монументалния вход със стълби на светилището на храма на Зевс, който датира от над 2000 години. Останките от тази структура се разкриват ден след ден. Можем да определим до голяма степен архитектурните блокове на разрушената монументална входна врата. 

След приключване на нашата работа тук структурата ще бъде възстановена. Ние се стремим посетителите да преминат през агората и монументалната входна врата към храмовата зона, както в древността."

Дом на един от най-добре запазените храмове в Турция, посветен на гръцкия бог Зевс, град Айзонай е лесно сравним с Ефес по своето величие и значение.

Археолозите сега работят върху монументалната порта на храма на Зевс. 
Първоначално обитаван от фригийците, районът е превърнат в град през първи век пр.н.е. от римляните. Той включва уникални места като храм, четири римски моста, два от които се използват и до днес, първият известен в света закрит пазар, с надписи на цените на продадените стоки, които все още се виждат по стените, театри, римски бани и древна свещена пещера.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?