44

Откриха труп на мъж, убит в опит за бягство от Украйна

Труп на мъж е открит в река Тиса на границата на Украйна и Румъния. Това съобщиха от Държавната гранична служба на Украйна с позоваване на румънски колеги. "За откриването на труп на мъж на брега на Тиса от неговата страна на границата от военнослужещ от гранична служба "Тячев" съобщиха румънски колеги. Загиналият е мъж на средна възраст с признаци на продължително излагане на вода. У него не са намерени документи. В момента се предприемат мерки за установяване на самоличността му”, се казва в съобщение в телеграм канала на Държавната гранична служба, пише fakti.bg.

Украинските граничари съобщиха, че от февруари 2022 г. 25 души са загинали при опит за незаконно пресичане на река Тиса.

Мъжете на военна възраст в Украйна се опитват по всякакъв начин да избегнат мобилизацията, опитвайки се да напуснат страната с фалшиви удостоверения или нелегално, често рискувайки живота си. Така, според румънската държавна гранична служба в края на февруари, за две години повече от 9 хиляди украинци са преминали границата незаконно. На този фон украинските власти затегнаха правилата за престой в граничните райони. В края на февруари беше съобщено, че е въведена забрана за влизане в петкилометрова зона по границата с Румъния и Молдова.

 От февруари 2022 г. в Украйна е обявена и многократно удължавана обща мобилизация, като същевременно властите правят всичко възможно, за да попречат на мъжете в военна възраст да избягват службата. На 16 април украинският президент Владимир Зеленски подписа скандалния закон за затягане на мобилизацията, приет по-рано от парламента, който ще позволи още стотици хиляди украинци да бъдат призвани в армията.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?